Četvrtak, 25. mart 2010.

Četrdeset šesta sednica Odbora za pravosuđe i upravu

Odbor za pravosuđe i upravu je, na sednici koja je održana 25. marta, razmatrao Redovni godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2009. godinu i Godišnji izveštaj o radu Visokog saveta sudstva.Odbor za pravosuđe i upravu je, na sednici koja je održana 25. marta, razmatrao Redovni godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2009. godinu i Godišnji izveštaj o radu Visokog saveta sudstva. O ovim izveštajima vođena je rasprava bez donošenja zaključka, jer Odbor nije imao kvorum za odlučivanje.

Predstavljajući izveštaj svoje kancelarije za prošlu godinu, Zaštitnik građana Saša Janković je ocenio da odnos administracije prema građanima nije zadovoljavajući i da reforma državne uprave nije dala očekivane rezultate, jer nije obavljena depolitizacija. On je istakao da prekobrojna administracija neefikasno obavlja svoje poslove i, kao primer lošeg ostvarivanja prava građana, naveo teškoće u dobijanju dokumenata, kao što su pasoš i lična karta, upravo zbog kadrova koji u tim organima rade. Republički ombudsman je rekao da se trećina primedbi građana koji mu se obraćaju odnosi na pritužbe na sporost suđenja i dugo trajanje sudskih procesa, a da će se efekti reforme u pravosuđu tek pokazati. Janković je preporučio da se reforma državne uprave obavi planski na osnovu analize stanja i da se radi na jačanju unutrašnje kontrole državne uprave.

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarević je, predstavljajući članovima Odbora izveštaj o radu ove institucije za 2009. godinu, navela da se prvi izveštaj o efektima reforme pravosuđa može očekivati krajem ove godine, a da će pravi efekti i rezultati reforme biti poznati za dve do dve i po godine. Ona je ocenila da je sprovedenom reformom u Srbiji prekinuta veza advokata, biznismena, tajkuna i političkih stranaka i da je reforma obavljena da bi se poboljšalo stanje u sudstvu. Nata Mesarević je najavila da bi do kraja aprila trebalo da bude završen proces izbora sudija za 81 upražnjeno mesto za koje je raspisan javni konkurs i ukazala na nepotpun sastav Visokog saveta sudstva kome nedostaje još jedan član iz reda profesora pravnih fakulteta.

Na ovoj sednici je dogovoreno da 23. aprila 2010. godine članovi Odbora, zajedno sa članovima Odbora za zdravlje i porodicu i Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja posete Kazneno-popravni zavod u Nišu i specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Gornjoj Toponici, kako bi se upoznali sa uslovima ostvarivanja prava zatvorenika i njihovom zdravstvenom zaštitom.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Boško Ristić.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja