15. jul 2014. Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

15. jul 2014. Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

Utorak, 15. jul 2014.

Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je na zahtev Vlade Republike Srbije Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine u 2014. godini, za utorak 15. jul 2014. godine, sa početkom u 10 časova.


U zahtevu za održavanje Šestog vanrednog zasedanja utvrđen je dnevni red sa četiri tačke:

1. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, koji je podnela Vlada;

2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je podnela Vlada;

3. Predlog zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji, koji je podnela Vlada i

4. Izveštaj o elementarnoj nepogodi – poplavi koja je zadesila Republiku Srbiju i merama koje su preduzete radi spasavanja stanovništva i odbrane ugroženih mesta od poplava, koji je podnela Vlada.

Pre prelaska na rad, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Enis Imamović, Mirko Čikiriz, Marko Đurišić, prof. dr Dušan Milisavljević i dr Nebojša Petrović, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika Zorana Babića da se obavi zajednički načelni pretres o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i zajednički načelni i jedinstveni pretres o Predlogu zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji i Izveštaju o elementarnoj nepogodi – poplavi koja je zadesila Republiku Srbiju i merama koje su preduzete radi spasavanja stanovništva i odbrane ugroženih mesta od poplava.

Narodna skupština je konstatovala da je Lazar Krstić podneo ostavku na funkciju ministra finansija i da mu je time prestao mandat ministra finansija.

Narodna skupština je, na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala prestanak mandata pre isteka vremena na koje je izabran, narodnom poslaniku Petru Škundriću, danom podnošenja ostavke.

Narodna skupština je započela zajednički načelni pretres o predlozima zakona iz tačaka 1. i 2. dnevnog reda, koje je obrazložio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

U popodnevnom delu rada, Narodna skupština je nastavila i zaključila zajednički načelni pretres o predlozima zakona iz tačaka 1. i 2. dnevnog reda zasedanja, odnosno o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Drugog dana, 16. jula, Narodna skupština je započela zajednički načelni i jedinstveni pretres o aktima iz tačaka 3. i 4. dnevnog reda, odnosno o Predlogu zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji i Izveštaju o elementarnoj nepogodi – poplavi koja je zadesila Republiku Srbiju i merama koje su preduzete radi spasavanja stanovništva i odbrane ugroženih mesta od poplava.

U ime predlagača, akte su obrazlagali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije mr Velimir Ilić i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Do kraja rada, Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o aktima iz tačaka 3. i 4. dnevnog reda zasedanja.

Trećeg dana rada, 17. jula, Narodna skupština je otvorila pretres u pojedinostima prve tačke dnevnog reda - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu.

Pre prelaska na rad, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Aleksandar Čotrić, Riza Halimi, Dubravka Filipovski, Marko Đurišić, Gordana Čomić, Aleksandar Marković i Srđan Dragojević, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U popodnevno delu rada, Narodna skupština je zaključila pretres u pojedinostima prve tačke dnevnog reda - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu.

Nakon završenog pretresa u pojedinostima Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, Narodna skupština je u nastavku rada započela i završila pretres Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u pojedinostima.

Pošto je Narodna skupština zaključila pretres o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u načelu i pojedinostima, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odredila je petak, 18. jul 2014. godine, sa početkom u 10.00 časova kao Dan za glasanje o prve dve tačke dnevnog reda Šestog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 18. jula, Narodna skupština usvojila je, većinom glasova narodnih poslanika Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je podnela Vlada.

U popodnevnom delu zasedanja Narodna skupština je započela i zaključila pretres u pojedinostima Predloga zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji, koji je podnela Vlada.

Pošto je Narodna skupština zaključila pretres o Predlogu zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji, koji je podnela Vlada, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odredila je petak, 18. jul 2014. godine, sa početkom u 18 časova kao Dan za glasanje o Predlogu zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji i Izveštaju o elementarnoj nepogodi – poplavi koja je zadesila Republiku Srbiju i merama koje su preduzete radi spasavanja stanovništva i odbrane ugroženih mesta od poplava, koji je podnela Vlada.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 18. jula, Narodna skupština usvojila je, većinom glasova narodnih poslanika, Predlog zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji i predloge zaključaka koje su povodom razmatranja Izveštaja o elementarnoj nepogodi – poplavi koja je zadesila Republiku Srbiju i merama koje su preduzete radi spasavanja stanovništva i odbrane ugroženih mesta od poplava, koji je podnela Vlada, podneli Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, Odbor za spoljne poslove, Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, Odbor za pravosuđe, državu upravu i lokalnu samoupravu, Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

U Danu za glasanje, Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika, na koje su ukazivali narodni poslanici tokom zasedanja, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5