Utorak, 12. septembar 2006.

Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2006.godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao je, na Zahtev Vlade, Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije za utorak, 12. septembar 2006. godine, sa početkom u 11 časova.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao je, na Zahtev Vlade, Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije za utorak, 12. septembar 2006. godine, sa početkom u 11 časova.

U Zahtevu za održavanje sednice, Vlada je utvrdila sledeći dnevni red:

1. Izveštaj o toku razgovora razgovora o političkom rešenju budućeg statusa Kosova i Metohije.

Sednici Narodne skupštine prisustvovali su predsednik Republike Srbije Boris Tadić, predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica, ministri u Vladi i predstavnici pregovaračkog tima Slobodan Samardžić i Leon Kojen.

Narodna skupština konstatovala je potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Draganu Todoroviću, izabranom sa Izborne liste Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj.

Na početku jedinstvenog pretresa Narodnoj skupštini obratio se predsednikVlade Vojislav Koštunica. Navodeći razloge zbog kojih je Vlada zatražila sazivanje ove sednice, istakao je da je u ovom istorijskom trenutku sudbinska odgovornost Vlade, narodnih poslanika i cele naše generacije da se izjasne i zajednički donesu odluku o Kosovu i Metohiji. Ovo tim pre što se od nas zahteva da se odreknemo Kosova i Metohije i saglasimo sa namerom da se na našoj teritoriji formira još jedna nezavisna albanska država.

Mi moramo svim demokratskim sredstvima braniti svoj suverenitet pred celim svetom i jasno svima staviti do znanja da je, od kada postoji Srbija, Kosovo oduvek bilo i da će zauvek biti sastavni deo Srbije, rekao je predsednik Koštunica i dodao da je “nama, koji u ovom trenutku predstavljamo građane Srbije, pala u deo najveća obaveza da ovu istinu iznova potvrdimo, upisujući je ovog puta velikim i neizbrisivim slovima u novi ustav Srbije. To znači samo jedno - za državu Srbiju Kosovo nikad neće biti nezavisno. Isto tako, to znači da će za Srbiju, čak i kada bi pravnim nasiljem bilo oteto, Kosovo po Ustavu države uvek biti njen sastavni deo“.

Obrazlažući dosadašnje pregovore sa predstavnicima albanske zajednice sa Kosova i Metohije, Koštunica je podsetio da albanska strana nije zainteresivana da ozbiljno pregovara, verujući da je Albancima unapred dato ono što im ne pripada, nezavisno Kosovo. U prilog tome ide i izjava međunarodnog posrednika Ahtisarija da su Srbi krivi kao narod, koja bi trebalo da posluži kao argument da se srpskom narodu oduzme deo teritorije. Pošto je izostalo očekivano izvinjenje za ovu uvredljivu izjavu i pošto su usledile nove optužbe, Narodna skupština je, po rečima Koštunice, pred obavezom da jasno i nedvosmisleno osudi ovu Ahtisarijevu izjavu.

Po njegovoj oceni, danas je suštinski interes Srbije da donese novi ustav u kome će se, voljom naroda na referendumu o novom ustavu, potvrditi da je Kosovo i Metohija jednostavno Srbija. Sve mora da se potčini ovom najvišem državnom i nacionalnom interesu. Skupština Srbije mora da nađe trajan i sveobuhvatan odgovor na sve moguće teškoće koje nam predstoje u vezi sa Kosovom, a najbolji odgovor za to je da se u najkraćem roku, do kraja decembra, donese novi ustav.

Govoreći o našem učešću u razgovorima o budućem statusu Pokrajine, predsednik Koštunica je ocenio da je Srbija time pokazala da je sposobna da preuzme svoj deo odgovornosti za pronaleženje kompromisnog rešenja koje bi zadovoljilo suštinske interese i Srbije i albanske strane u Pokrajini. Naše opredeljenje za kompromis daje nam pravo da odlučno odbacimo i proglasimo nevažećim svako rešenje koje ne bi bilo rezultat dogovora sa Srbijom, rekao je predsednik Vlade i svoje obraćanje narodnim poslanicima zaključio rečima:

“Jednodušno uverenje celog naroda da se borimo za pravednu i istinitu stvar ostavlja nas bez drugog izbora. Danas više nego ikad obavezni smo da se pravom i pravdom suprotstavimo svakom pokušaju nametanja nezavisnosti Kosova. Ako za Kosovo i za Srbiju zaista učinimo onoliko kolikom možemo i istovremeno moramo, naš narod i istorija nam to sigurno neće zaboraviti”.

Pošto se narodnim poslanicima obratioi koordinator državnog pregovoračkog tima za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije Slobodan Samardžić, Narodno skupština je vodila celodnevni jedinstveni pretres o Izveštaju.

Po okončanoj jedinstvenoj raspravi, predsednik Republike Srbije Boris Tadić je, obraćajući se Narodnoj skupštini, rekao da je očuvanje državnih interesa najvažniji zadatak sa kojim se suočava pregovarački tim. Ovo je veoma težak proces u kojem se suočavamo sa velikim iskušenjima i zato u svakom trenutku pregovaračkog procesa moramo voditi računa da povećamo kapacitet naše pregovaračke pozicije, naglasio je predsednik Tadić i dodao da nam je više nego ikad potrebna politička odgovornost. Osvrćući se na izjave o zveckanju oružjem, rekao je da one snižavaju kredibilitet naše zemlje i da je međunarodni pravni poredak naš najsnažniji argument na koji se pozivamo. Predsednik Srbije je ne kraju ponovio da stoji iza pregovaračkog procesa i platforme i da novo ustavno rešenje mora na poseban način da tretira Kosovo i Metohiju.

Predsednik Predrag Marković je odredio Dan za glasanje odmah po okončanju jedinstvenog pretresa. U Danu za glasanje Narodna skupština je sa 221 glasom prihvatilaIzveštaj o radu Državnog pregovaračkog tima za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije u periodu od 24. februara do 10. septembra 2006. godine.

Narodna skupština je sa 219 glasova usvojila Predlog odluke povodom Izveštaja o radu Državnog pregovaračkog tima za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije u periodu od 24. februara do 10. septembra 2006. godine.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o jedinoj tački dnevnog reda ove sednice , p redsednik Marković je zaključio šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
ponedeljak, 6. februar