Sreda, 8. mart 2017.

Čestitka predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meha Omerovića povodom 8. marta

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, svim ženama poželeo bih da u punoj meri uživaju prava koja im pripadaju, da budu jednake, pa i uspešnije od nas muškaraca u svim oblastima, pa i onim koje se tradicionalno smatraju muškom teritorijom.


Verujem da smo kao društvo spremni da učinimo dodatne napore kako bi se izborili sa problemima koje pre svega pogađaju žene, a to su nažalost i dalje nezaposlenost, diskriminacija i nasilje. Mi moramo da stvorimo ambijent u kome se cene vrednosti kao što su jednakost polova, rodna ravnopravnost, ženska prava.

Zato je važno početi od osnovnog obrazovanja, pa čak i predškolskog uzrasta. Škola i porodica su najvažnija mesta gde se dečaci i devojčice uče o uzajamnom poštovanju, toleranciji i nenasilnom rešavanju problema sa kojima će se u životu, u porodičnim i partnerskim odnosima, verovatno susretati, jer život nosi brojna iskušenja.

Posebno bih se osvrnuo na ekonomski položaj žena, jer je to preduslov za poboljšanje njihovog položaja u celini. Iako žene i muškarci načelno imaju jednaka prava, činjenica je da postoji dubok jaz između proklamovanih principa i stvarnog stanja. Žene i dalje teže dobijaju posao i lakše ga gube. Planirana trudnoća i položaj i dalje je pitanje koje će mnogim ženama biti postavljeno prilikom razgovora za posao, iako to poslodavci ne bi smeli da čine. Takođe, žene i dalje dobijaju otkaz zbog trudnoće i porodiljskog odsustva iako se to prikriva drugim razlozima za otkaz. Mnogi poslovi su im još uvek nedostupni. Posebnu pažnju trebalo bi da obratimo na žene koje su u dvostruko težem položaju, kao što su samohrane majke, majke koje imaju dete koje je invalid ili je teško obolelo, žene iz ruralnih sredina.

Mogli bismo postaviti pitanje zašto je to tako kada znamo da žene predstavljaju veoma obrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu, posvećene su poslu i kvalitetno i odgovorno obavljanju svoje radne zadatke, one na samo njima poznat način uspevaju da usklade profesionalni i porodični život.

U Srbiji postoje kompanije koje imaju visok nivo svesti o značaju rodne ravnopravnosti i preuzimaju odgovornu i konstruktivnu ulogu u cilju unapređivanja položaja žena. Međutim, sve kompanije bi morale više da vode računa o ovom pitanju i da razvijaju programe društveno odgovornog poslovanja u kojima bi žene, njihov položaj na tržištu rada, njihova prava iz radnog odnosa, mogućnost napredovanja i adekvatnog nagrađivanja, ali i usaglašavanja porodičnog i profesionalnog života, bili postavljeni kao prioritetni ciljevi.

Zato bih apelovao na sve poslodavce da razvijaju afirmativne mere kojima bi se unapredio položaj žena i kojima bi ženama bila data bar ista šansa kao i muškarcima da se ostvare u svojim profesijama.

Verujem da ćemo u periodu koji je pred nama svim ženama obezbediti mesto, uslove i položaj u društvu koji im po svim njihovim ulogama, sposobnostima i vrednostima i pripadaju.

Svim ženama želim srećan praznik!Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1