3. decembar 2013. Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

3. decembar 2013. Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

Utorak, 3. decembar 2013.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

Potpredsednik Narodne skupštine Konstantin Arsenović sazvao je Šestu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini, za utorak 3. decembar 2013. godine, sa početkom u 10 časova.


Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, koji je podnela Vlada,
2. Predlog zakona o izmeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je podnela Vlada,
3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je podnela Vlada,
4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, koji je podnela Vlada,
5. Predlog zakona o izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji je podnela Vlada,
6. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, koji je podnela Vlada,
7. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je podnela Vlada,
8. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji je podnela Vlada,
9. Predlog zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, koji je podnela Vlada,
10. Predlog zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, koji je podnela Vlada,
11. Predlog zakona o izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji je podnela Vlada,
12. Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2014. godinu, koji je podnela Vlada,

13. Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2013. godinu, koji je podnela Vlada,
14. Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2013. godinu, koji je podnela Vlada,
15. Predlog rezolucije o ulozi Narodne skupštine i načelima u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, koji je podnela grupa od 13 narodnih poslanika,
16. Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 2. alineja druga Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine,
17. Odlučivanje o predlogu za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 7. stav 1. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je podneo narodni poslanik Zoran Babić,
18. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije,
19. Predlog odluke o dopuni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka,
20. Predlog odluke o izmenama Odluke o imenovanju šefova stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podneo predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović.

Narodna skupština je, većinom glasova narodnih poslanika, odlučila da obavi zajednički načelni pretres o tačkama od 1. do 11. predloženog dnevnog reda, zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 12, 13. i 14. predloženog dnevnog reda, zajednički jedinstveni pretres o tačkama 16. i 17. predloženog dnevnog reda i zajednički jedinstveni pretres o tačkama 18,19. i 20. predloženog dnevnog reda.

Na početku rada, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine Konstantin Arsenović pozdravio je, u ime narodnih poslanika i u svoje ime, predstavnike i članove Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, koji su pratili rad sa galerije Velike sale i podsetio da je 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.
Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Gordana Čomić, Zaharije Trnavčević, Zoran Ostojić, Milica Vojić Marković, Radmila Gerov, Suzana Grubješić, Saša Dujović i Marija Obradović zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.
U prepodnevnom delu sednice, a povodom zajedničkog načelnog pretresa o tačkama od 1. do 11. predloženog dnevnog reda, narodnim poslanicima obratio se ministar finansija Lazar Krstić.
Saglasno članu 101. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, zbog održavanja Osme posebne sednice Narodne skupštine u 2013. godini, prekinuta je Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2013. godini.

Po okončanju Osme posebne sednice, nastavljen je rad zajedničkim načelnim pretresom o predlozima zakona po tačkama od 1. do 11. predloženog dnevnog reda.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je zajednički načelni pretres o tačkama od 1. do 11. predloženog dnevnog reda.

Drugog dana rada, 4. decembra, Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički načelni pretres o predlozima zakona iz tačaka 1. do 11. predloženog dnevnog reda.

Trećeg dana rada, 6. decembra, Narodna skupština je započela i do kraja dana zaključila pretres u pojedinostima o tačkama od 1. do 11. dnevnog reda sednice.

Predsedavajući sednici, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović pozvao je narodne poslanike da minutom ćutanja odaju počast istaknutom borcu za ljudska prava Nelsonu Mandeli.

Pošto je Narodna skupština obavila pretres u načelu i pojednostima o prvih 11 tačaka dnevnog reda sednice, predsedavajući sednici, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović podsetio je na odredbu člana 87. stav 5. Poslovnika Narodne skupštine, prema kojoj predsednik Narodne skupštine može da odredi da Dan za glasanje o predlogu zakona bude odmah po završetku pretresa tog predloga zakona.

Saglasno toj odredbi, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović odredio je petak, 6. decembar 2013. godine, u 22.07 časova, kao Dan za glasanje o prvih 11 tačaka dnevnog reda Šeste sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini, odnosno o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, Predlogu zakona o izmeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, Predlogu zakona o izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Predlogu zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Predlogu zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru i Predlogu zakona o izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 6. decembra, Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, Predlog zakona o izmeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, Predlog zakona o izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Predlog zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Predlog zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru i Predlog zakona o izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Narodna skupština je na predlog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava na dnevni red Šeste sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine uvrstila Predlog odluke o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

Četvrtog dana rada, 9. decembra, Narodna skupština počela je zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka 12, 13. i 14. dnevnog reda.

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, ministar finansija Lazar Krstić i ministar privrede Saša Radulović obratili su se narodnim poslanicima na početku pretresa o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2014. godinu, kao i o Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2013. godinu i Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2013. godinu.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka 12, 13. i 14. dnevnog reda.

Petog dana rada, 10. decembra, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Riza Halimi, Emir Elfić, Sanja Jefić Branković, Olena Papuga, Olgica Batić, Neven Cvetićanin, Kenan Hajdarević, Zoran Ostojić, Ana Novković, Slobodan Samardžić, Bojana Đorđević, Tamara Tripić i Ljubiša Stojmirović zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština vodila je i do kraja rada zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o Predlogu zakona i predlozima odluka iz tačaka 12, 13. i 14. dnevnog reda sednice.

Šestog dana rada, 12. decembra, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Mirko Čikiriz, Judita Popović, Zoran Ostojić, Marko Milutinović, Aleksandar Senić, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada Narodna skupština je započela i do kraja dana vodila pretres u pojedinostima o 12. tački dnevnog reda – Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu.

Sedmog dana rada, 13. decembra, Narodna skupština je nastavila i zaključila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu.
Pošto je Narodna skupština obavila pretres u načelu i pojednostima o 12, 13. i 14. tački dnevnog reda sednice, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine Konstantin Arsenović podsetio je na odredbu člana 87. stav 5. Poslovnika Narodne skupštine, prema kojoj predsednik Narodne skupštine može da odredi da Dan za glasanje o predlogu zakona bude odmah po završetku pretresa tog predloga zakona.
Saglasno toj odredbi, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović odredio je petak, 13. decembar 2013. godine, u 17.00 časova, kao Dan za glasanje o 12, 13. i 14. tački dnevnog reda Šeste sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini, odnosno o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2014. godinu, Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2013. godinu i Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2013. godinu.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 13. decembra, Narodna skupština usvojila je većinom glasova svih narodnih poslanika Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu.
Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2014. godinu.
Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2013. godinu i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2013. godinu.

Osmog dana rada, 16. decembra, Narodna skupština vodila je i zaključila jedinstveni pretres o 15. tački dnevnog reda - Predlogu rezolucije o ulozi Narodne skupštine i načelima u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. U ime predlagača, Predlog rezolucije obrazložila je narodni poslanik Nataša Vučković.
U nastavku sednice, Narodna skupština obavila je zajednički jedinstveni pretres o tačkama 16. i 17. dnevnog reda - Predlogu autentičnog tumačenja odredbe člana 2. alineja druga Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine i Odlučivanje o predlogu za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 7. stav 1. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je podneo narodni poslanik Zoran Babić
Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički jedinstveni pretres o tačkama 18,19. i 20. dnevnog reda - Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije, Predlogu odluke o dopuni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka i Predlogu odluke o izmenama Odluke o imenovanju šefova stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podneo predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović.
Narodna skupština obavila je i zaključila jedinstveni pretres o tački 21. dnevnog reda - Predlogu odluke o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije i jedinstveni pretres o tački 22. dnevnog reda - Predlogu odluke o prestanku funkcije javnim tužiocima u osnovnim javnim tužilaštvima, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, s predlogom da se razmotri po hitnom postupku.
Pošto je Narodna skupština obavila pretres o tačkama 15,16,17,18,19,20, 21. i 22. dnevnog reda dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović odredio je ponedeljak, 16. decembar 2013. godine, u 18.14 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda Šeste sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini, osim o tačkama od 1. do 14. o kojima se Narodna skupština ranije izjasnila.


Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 16. decembra, Narodna skupština usvojila je sa 158 glasova narodnih poslanika Predlog rezolucije o ulozi Narodne skupštine i načelima u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.
Većinom glasova svih narodnih poslanika, Narodna skupština usvojila je Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 2. alineja druga Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.
Narodna skupština je, većinom glasova narodnih poslanika, usvojila Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, Predlog odluke o dopuni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije i Predlog odluke o izmenama Odluke o imenovanju šefova stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.
Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika usvojila Predlog odluke o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije i Predlog odluke o prestanku funkcije javnim tužiocima u osnovnim javnim tužilaštvima.
U danu za glasanje, Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika na koje su tokom Šeste sednice Drugog redovnog zasedanja ukazivali narodni poslanici i odlučila da ni u jednom slučaju Poslovnik nije povređen.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović zaključio je Šestu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2013. godini.