30. avgust 2013. Šesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

30. avgust 2013. Šesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

Petak, 30. avgust 2013.

Šesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović sazvao je Šestu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini, za za petak, 30. avgust 2013. godine, sa početkom u 15 časova.


Za ovu sednicu predsednik je utvrdio dnevni red sa jednom tačkom i to: Izbor i polaganje zakletve članova Vlade.

Prvog dana rada, nakon ekspozea predsednika Vlade Ivice Dačića, Narodna skupština započela je pretres o Predlogu za izbor članova Vlade.

U toku sednice, Narodna skupština je, na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala potvrđivanje mandata narodnim poslanicima Milutinu Mrkonjiću i Srđanu Dragojeviću. Nakon toga, novoizbrani narodni poslanici položili su zakletvu.

Drugog dana rada, 31. avgusta, Narodna skupština vodila je raspravu o Predlogu za izbor članova Vlade.

Trećeg dana rada, 2. septembra, Narodna skupština nastavila je raspravu o Predlogu za izbor članova Vlade.

U toku sednice, na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Narodna skupština konstatovala je potvrđivanje mandata narodnim poslanicima Mlađanu Dinkiću, Verici Kalanović i Suzani Grubješić. Novoizbrani narodni poslanici položili su zakletvu.

Pošto je Narodna skupština zaključila pretres o jedinoj tački dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović odredio je ponedeljak, 2. septembar 2013. godine, sa početkom u 22,40 časova, kao Dan za glasanje o Predlogu za izbor članova Vlade.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 2. septembra, Narodna skupština je, većinom glasova narodnih poslanika, odlučila da se o Predlogu za izbor članova Vlade, izjasni javnim glasanjem, prozivkom.

Narodna skupština je sa 134 glasa narodnih poslanika za i 65 protiv donela Odluku o izboru članova Vlade, uzdržanih nije bilo.

Za ministra finansija izabran je Lazar Krstić, za ministra odbrane prof. dr Nebojša Rodić, za ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, za ministra privrede Saša Radulović, za ministra saobraćaja Aleksandar Antić, za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić, za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović, za ministra kulture i informisanja Ivan Tasovac i za ministra omladine i sporta Vanja Udovičić. Za ministre bez portfelja izabrani su Aleksandar Vulin i Branko Ružić.

Posle izbora, članovi Vlade položili su zakletvu, čitanjem teksta utvrđenog u zakletvi i potpisali tekst zakletve.

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović čestitao je članovima Vlade na izboru i poželeo im uspeh u radu.

Državnu himnu Republike Srbije izveo je Vokalni ansambl “Oktoih” iz Beograda.

Narodna skupština odlučivala je o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanik u toku sednice i odlučila da ni u jednom slučaju nisu povređene odredbe Poslovnika.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje jedine tačke dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njoj, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović zaključio je Šestu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini.


Šesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini (prvi dan)

Šesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini (drugi dan)

Šesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini (treći dan)