Ponedeljak, 24. oktobar 2011.

Šesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2011. godini

Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović sazvala je Šestu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2011. godini za ponedeljak, 24.oktobar 2011. godine, sa početkom u 10 časova.


Predsednica Narodne skupštine za ovu sednicu utvrdila je sledeći dnevni red:

1. Razmatranje odgovora Vlade Republike Srbije na Interpelaciju po pitanju zakonitosti rada, poslovanja i odgovornosti ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića, koju je podnela grupa od 57 narodnih poslanika Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke.

Otvarajući sednicu, predsedavajuća sednici, potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić istakla je da je sednica sazvana na osnovu člana 119. stav 2, a saglasno članu 224. stav 3. Poslovnika, kako bi Narodna skupština u predviđenom roku razmotrila odgovor Vlade na ovu interpelaciju.

U ime podnosilaca, Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, narodni poslanik Milorad Buha obrazložio je Interpelaciju po pitanju zakonitosti rada, poslovanja i odgovornosti ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića. On je zatražio da se u Narodnoj skupštini otvori rasprava o odgovornosti ministra vera i dijaspore zbog kršenja Zakona o ministarstvima, Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, Zakona o budžetskom sistemu i drugih, kao i da se on razreši funkcije.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković istakao je da je Vlada u svom odgovoru odbacila sve navode iz Interpelacije i dala podršku radu ovog Ministarstva. Konstatovala je da je da su budžetska sredstva trošena namenski i u skladu sa zakonom, a rad Ministarstva ocenjen je kao politički neutralan, naglasio je ministar Srećković.

Narodni poslanici iz Poslaničke grupe Srpska radikalna stranka izneli su tvrdnje da je ministar vera i dijaspore Srđan Srećković zloupotrebio službeni položaj i nenamenski potrošio sredstva namenjena za sufinansiranje projekata saradnje između dijaspore i matice u 2010. godini.
Podsetili su da je njihova poslanička grupa u julu podnela dve interpelacije koje su se odnosile na odgovornost Vlade zbog politike prema Kosovu i Metohiji i približavanja Srbije NATO, ali da na njih Vlada nije odgovorila.

Narodni poslanici vladajuće koalicije podržali su rad Ministarstva vera i dijaspore i resornog ministra Srđana Srećkovića i ocenili da je interpelacija još jedan od načina demokratske kontrole nad radom Vlade.
U raspravi su učestvovali narodni poslanici Nataša Jovanović, Dragan Todorović, Aleksandar Martinović, Dušan Marić, Zoran Krasić, Janko Veselinović, Nada Kolundžija, Srđan Miković, Nemanja Šarović, Vjerica Radeta i Srđan Milivojević.

Predsedavajuća sednici, potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić obavestila je narodne poslanike da će o Danu za glasanje o jedinoj tački dnevnog reda Šeste posebne sednice Narodne skupštine Republike Srbije u 2011. godini biti naknadno obavešteni.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
utorak, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja