27. decembar 2021. Ženska parlamentarna mreža održala je tribinu u Kruševcu u okviru poseta okruzima širom Srbije

27. decembar 2021. Ženska parlamentarna mreža održala je tribinu u Kruševcu u okviru poseta okruzima širom Srbije

Ponedeljak, 27. decembar 2021.

Ženska parlamentarna mreža održala je tribinu u Kruševcu u okviru poseta okruzima širom Srbije

Radionica posvećena Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i lokalnim samoupravama – mogućnostima i izazovima, održana je 27. decembra u Skupštini grada Kruševca.


Na početku rada učesnici su minutom ćutanja odali počast preminulom zameniku generalnog sekretara Narodne skupštine Branku Marinkoviću.

Prisutnima se potom obratila predsedavajuća koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Sandra Božić, koja je rekla da je Kruševac bio logičan sled svih okolnosti i priče koju Ženska parlamentarna mreža zastupa, kao i Rasinski okrug sam po sebi. Istakla je da je plan Ženske parlamentarne mreže da obiđe sve okruge u Srbiji i da se na osnovu upitnika i impresija koje budu ponele iz svakog okruga, napravi podrobna analiza koja odavno o ovim pitanjima nije pravljena.

„Imaćemo nešto opipljivo na osnovu čega ćemo meriti sve buduće parametre. Nadam se da su se stvari ipak pomakle od formalnosti i da ćemo, ukoliko se budemo držali slova zakona, odmaći daleko. Vrata gradskih opština i svih institucija široko su otvorena za sve članove društva, razmenom iskustava, poruka, potreba, imaćemo priliku da jedni za druge napravimo društvo sa mogućnostima koje su jednake za sve“ istakla je Božić.

Ona je podsetila da je zahvaljujući istrajnoj borbi Ženske parlamentarne mreže i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, postignuto da 40 % narodnih poslanika čine žene i izrazila nadu da će se budućim izmenama Zakona o narodnim poslanicima doći i do realne ravnopravnosti od 50 procenata. Istakla je da su žene koje sede u parlamentu uočile da bi njihove posete lokalu i suočavanje sa onim što je realnost svake žene, žene na selu, žena koje su višestruko diskriminisane, imale značajan uticaj na pokretanje stvari na bolje, jer kako je istakla vrata parlamenta su uvek otvorena, ali su za neke ipak daleka.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović izrazila je zadovoljstvo što je u mogućnosti da Kruševac bude domaćin skupa koji se bavi tako značajnim pitanjima. Kao žena na čelu grada istakla je da je primetila da se više žena obraća sa svojim molbama i problemima, a koliko su lokalna samouprava imala sluha za svoje građane potvrđuje i otvaranje kancelarija za komunikaciju sa narodnim poslanicima, u kojima građanke i građani mogu sa poslanicima da razgovaraju na bilo koju temu. Ona je naglasila da je upravo Kruševac jedan od prvih gradova koji je otvorio takvu kancelariju.

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu istakao je da je izbor Kruševca za domaćina skupa, veoma bitan, jer od šest lokalnih samouprava u Rasinskom okrugu, pet vode žene. Učešće žena u politici unapređuje rodnu ravnopravnost i direktno utiče i na vrste političkih pitanja o koji se govori i kvaliteta predloženih rešenja, smatra Bratu.

„Mi verujemo da inkluzija unapređuje kvalitet odlučivanja. Udeo žena u politici u Srbiji raste prethodnih godina i nakon uvođenja novih kvota 2020. godine, rekordan broj poslanica učestvuje u radu Narodne skupštini, što Srbiju svrstava u sam vrh u Evropi, u smislu predstavljanja žena u parlamentu“, rekao je Bratu.

U panelima koji su usledili teme su bile uloga lokalnih samouprava u primeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti, na koju su govorile prof. dr Marijana Pajvančić iz Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i narodna poslanioca Dragana Barišić. Na temu lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost i rodno odgovorno budžetiranje govorlili su Danica Todorov iz Centar za podršku ženama, koordinatorka ŽPM Snežana Paunović,a na temu žene u lokalnoj zajednici i primena rodne ravnopravnosti u praksi Slavica Rakić iz Udruženja Romani cikna, Kruševac.

Ovom radionicom, nastavljena je serija poseta lokalnim samoupravama, u saradnji Ženske parlamentarne mreže sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, UNDP i OEBS, na kojima će se razgovarati o izazovima i neophodnim mehanizmima za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti na nacionalnom i lokalnim nivoima.


Foto galerija


Video (1)

Ponedeljak, 27. decembar 2021. | Zakon o rodnoj ravnopravnosti i lokalne samouprave – mogućnosti i izazovi 27.12.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 18. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja