10. decembar 2015. Učesnici javnog slušanja

10. decembar 2015. Učesnici javnog slušanja

Četvrtak, 10. decembar 2015.

„Zaštita dece u Srbiji – od zakona do sprovođenja“

Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva organizovao je, u Domu Narodne skupštine, javno slušanje na temu „Zaštita dece u Srbiji – od zakona do sprovođenja“, na predlog Društva za razvoj dece i mladih.


Vesna Rakonjac, predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva otvorila je javno slušanje i pozdravila prisutne iznevši činjenicu da je veliki broj dece u Srbiji ugrožen nakon prošlogodišnjih poplava, ali i sa migrantskom krizom koja pogađa celu Evropu.

Endi Gut, regionalni ekspert u obalsti dečje zaštite i Mirela Oprea, generalni sekretar organizacije ChildPact, predstavili su Indeks dečje zaštite i rezultate do kojih su došli na regionalnom nivou. Projekat je pokrenut u pet zemalja Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Gruziji i Moldaviji. Gut je objasnio da Indeksa dečje zaštite sadrži 626 indikatora koji mere politiku države i delovanje usmereno na bolju zaštitu dece.

Tamara Lukšić Orlandić, nezavisni konsultant i Dragana Soćanin, predsednica Udruženja građana Roditelj govorile su o ukupnom rezultatu Indeksa dečje zaštite za Srbiju. On pokazuje da se naša zemlja nalazi na trećem od pet mesta zemalja regiona, pokazuje da je pravni okvir po pitanju zaštite visok, ali da nedostaje bolja koordinacija na nacionalnom nivou, koja bi omogućila sistemski pristup zaštiti deci, bolja koordinacija politike između nacionalnog i lokalnog nivoa, uspostavljanje integrativnih usluga koje će uzeti u obzir celu porodicu i kombinovana novčana davanja sa adekvatnom podrškom i uslugama u zajednici, i koja će se zasnivati na preventivnim aktivnostima.

Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, naglasio je da je upravo roditeljstvo predmet na koji treba usmeriti pažnju, kada je dobrobit dece krajnji cilj i da zato postoji potreba za razvojem intenzivnih usluga za podršku porodici i načina uvođenja ovih usluga u sistem. Javnom slušanju prisustvovao je i Predrag Petrović, direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu koji je predstavio dostupne podatke u oblasti zaštite dece i predloge kako da se zaštita pospeši.

Na javnom slušanju istaknuto je da postoji potreba da se u potpunosti primenjuje sistemski pristup u zaštiti dece, kao i da aktivnosti i usluge u zajednici budu okrenute ka porodicama koje su u riziku. Na taj način bi se obezbedila bolja zaštita dece koja žive i rade na ulici, dece sa smetnjama u razvoju, žrtve nasilja i zlostavljanja i sprečilo razdvajanje porodica.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 10. decembar 2015. | javno slušanje: Zaštita dece u Srbiji – od zakona do sprovođenja 10.12.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 2. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja