Četvrtak, 7. jun 2007.

Šefovi poslaničkih grupa LDP-a i SPS-a razgovarali sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju

Predsednici poslaničkih grupa Liberalno–demokratske partije i Socijalističke partije Srbije u Narodnoj skupštini Republike Srbije Čedomir Jovanović i Ivica Dačić imali su danas u Domu Narodne skupštine odvojene susrete sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom.Predsednici poslaničkih grupa Liberalno–demokratske partije i Socijalističke partije Srbije u Narodnoj skupštini Republike Srbije Čedomir Jovanović i Ivica Dačić imali su danas u Domu Narodne skupštine odvojene susrete sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom.

Kacin je obavestio sagovornike da je cilj njegove posete priprema izveštaja o razvoju parlamentarne demokratije u Srbiji i o ostvarenom napretku u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Izveštaj će biti na dnevnom redu zasedanja Evropskog parlamenta u oktobru, a ukoliko ispuni obaveze u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom, Srbija bi, već do kraja godine, mogla da zaključi ovaj sporazum, rekao je Kacin. On je posebno istakao da “Srbija mora da zatvori neka poglavlja iz prošlosti” i da će predsedniku Narodne skupštine Srbije predložiti usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ukazao je na značaj nastavka pregovora sa Evropskom unijom, uz ocene da se u Srbiji i dalje relativizuje saradnja sa Haškim tribunalom i da je ona iznuđena. To dokazuje nespremnost, pre svega političkih elita, da se prihvataju evropske vrednosti i standardi. Podsetio je da je i LDP predložila spomenutu rezoluciju o osudi genocida, ali da ona nije naišla na podršku, i dodao da za ovo naše društvo ima kapacitete, ali ne i političke elite.

Jovanović je najavio da će Poslanička grupa LDP-a u Narodnoj skupštini predložiti izmene Poslovnika koje će ubrzati proceduru usvajanja zakona vezanih za proces evropskih integracija naše zemlje.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je u razgovoru sa Kacinom, takođe, pozdravio nastavak pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, jer je to u nacionalnom i državnom interesu. Ponovio je da se SPS zalaže za saradnju sa Haškim tribunalom, ali ne i za izručenja haških optuženika.

Dačić je naglasio da je nacionalni i državni interes Srbije očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu.

Dačić je takođe podržao inicijativu za donošenje rezolucije o osudi genocida, ali je pritom naglasio da u njoj moraju da se osude svi zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije.U razgovoru je učestvovao i zamenik predsednika Poslaničke grupe SPS Žarko Obradović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
utorak, 29. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja