21. decembar 2018. Šef delegacije Narodne skupštine u PS SE razgovarala sa šefom misije SE u Beogradu

21. decembar 2018. Šef delegacije Narodne skupštine u PS SE razgovarala sa šefom misije SE u Beogradu

Petak, 21. decembar 2018.

Šef delegacije Narodne skupštine u PS SE razgovarala sa šefom misije SE u Beogradu

Šef delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope dr Aleksandra Tomić primila je danas novoimenovanog šefa misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijasa Flesenkempera.


Sagovornici su se upoznali sa delovanjem i načinom rada. Flesenkemper je istakao da se Kancelarija u Beogradu fokusira na pomoć reformi pravosuđa, slobodi medija, položaju nacionalnih manjina i da radi na udruženom projektu sa Evropskom unijom koji za cilj ima da pomogne zemljama Jugoistočne Evrope u pridržavanju pravnih tekovina Evropske unije u okviru procesa proširenja.

Dr Aleksandra Tomić objasnila je novoimenovanom šefu Kancelarije PS u Beogradu način delovanja i aktivnosti stalne Delegacije Narodne skupštine PS SE, na čijem je čelu i napomenula sa kojim se izazovima stalna Delegacija susreće kada je u pitanju PS SE. Dr Tomić ukazala je na nereagovanje Parlamentarne skupštine po pitanju kršenja ljudskih prava i sloboda na području Kosova i Metohije, ali i na nedovoljno reagovanje nad diskriminacijom Srba u Hrvatskoj kao pripadnika nacionalne manjine. Istakla je i da bi od velikog značaja za Srbiju bilo i donošenje novih izveštaja od strane Monitoring komiteta PS SE koji bi doprineli da Srbija uđe u postmonitoring fazu pregovora.

Sagovornici su razgovarali i o predstojećem obeležavanju 70 godina postojanja Saveta Evrope, ali i o produbljivanju saradnje na nivoima borbe protiv korupcije, unapređenju ljudskih i manjinskih prava, reforme sudstva.

Tomić je ponovila da je glavni spoljno politički cilj Republike Srbije članstvo u Evropsku uniju i da Narodna skupština podržava reformsku politiku Vlade usvajanjem sistemskih zakona iz različitih oblasti, kako bi se približila tekovinama EU i na taj način poboljšala kvalitet života građana Srbije. Navela je da je od prijema Srbije u članstvo Saveta Evrope ostvaren veliki napredak, te da je Srbija ostvarila gotovo sve preuzete obaveze.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30