2. mart 2021. Šef stalne delegacije u PS ODKB mr Milovan Drecun

2. mart 2021. Šef stalne delegacije u PS ODKB mr Milovan Drecun

Utorak, 2. mart 2021.

Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Dogovora o kolektivnoj bezbednosti učestvovali na sastancima stalnih komisija

Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB) učestvovali su onlajn 2. marta 2021. godine na sastancima Stalne komisije za odbranu i bezbednost, Stalne komisije za politička pitanja i međunarodnu saradnju i Stalne komisije za socijalno-ekonomska i pravna pitanja PS ODKB.


U radu Stalne komisije za odbranu i bezbednost učestvovao je šef stalne delegacije NS RS u PS ODKB mr Milovan Drecun koji je, obraćajući se članovima Komisije, istakao značaj bilateralne i multilateralne saradnje u oblasti borbe protiv terorizma. Upoznao je članove Komisije da je Narodna skupština 28. januara 2021. godine ratifikovala Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u borbi protiv terorizma.

Na sastanku Stalne komisije za politička pitanja i međunarodnu saradnju na kome je učestvovao član delegacije Jovan Palalić razmatrana su pitanja prioriteta predsedavanja Republike Tadžikistan Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti 2021. godine, rezultati zasedanja Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB o kolektivnoj bezbednosti i stanja i tendencija u razvoju međunarodne političke situacije u zoni odgovornosti ODKB.

Član stalne delegacije Jovan Palalić obratio se učesnicima sastanka istakavši da je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 2007. godine Rezoluciju o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka kojom je doneta odluka o proglašenju vojne neutralnosti. Naglasio je da se zbog globalnih kretanja po bezbednost u svetu, bezbednosna politika Republike Srbije zasniva na integralnom i multilateralnom pristupu bezbednosti. Ocenio je da Republika Srbija proširuje i produbljuje postojeći nivo saradnje sa ODKB radi doprinosa globalnoj stabilnosti i bezbednosti, u skladu sa politikom vojne neutralnosti.

U radu Komisije za socijalno-ekonomska i pravna pitanja učestvovao je član delegacije Dušan Bajatović. Na sastanku je razmotren nacrt preporuka za usavršavanje nacionalnog zakonodavstva država članica ODKB o neželjenim migracijama, kao i pitanja finansiranja aktivnosti Parlamentarne skupštine.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
četvrtak, 15. april

Ceo kalendar dogadjaja