22. maj 2019. Članovi PGP sa Slovenijom i ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc

22. maj 2019. Članovi PGP sa Slovenijom i ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc

Sreda, 22. maj 2019.

Članovi PGP sa Slovenijom razgovarali sa ambasadorom Slovenije u Srbiji

Članovi PGP sa Slovenijom razgovarali su danas sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Nj.E. Iztokom Jarcom o bilateralnoj saradnji Srbije i Slovenije.


Na prvom susretu članova PGP sa Slovenijom i ambasadora Jarca, od njegovog stupanja na dužnost, bilo je reči o političkoj i ekonomskoj saradnji dveju država, kao i regionalnoj saradnji i saradnji u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, nauke i tehnike, ali i podršci Slovenije evropskim integracijama Srbije.

Sagovornici su odnose Srbije i Slovenije ocenili kao veoma dobre i založili se za intenziviranje saradnje na svim nivoima.

Predsednik PGP sa Slovenijom Milija Miletić istakao je da se saradnja dveju zemalja intenzivirala poslednjih godina, posebno naglasivši zainteresovanost članova poslaničkih grupa prijateljstva u oba parlamenta da se parlamentarna saradnja unapredi. On je zahvalio ambasadoru Slovenije na podršci njegove zemlje evropskom putu Srbije, posebno na maksimalnoj podršci prilikom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja. Takođe, Miletić se osvrnuo i na dobru ekonomsku saradnju i slovenačke kompanije koje u Srbiji zapošljavaju veliki broj građana. On je pozdravio angažovanost Slovenije u regionalnoj saradnji, posebno preko inicijative Brdo Brioni, ali je istovremeno ocenio da sadašnja situacija na Kosovu i Metohiji ne ide u prilog pomirenju naroda, imajući u vidu prištinsko nepoštovanje Briselskog sporazuma, formiranje vojske, uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, kao i donošenje rezolucije o genocidu koja ne korespondira sa realnošću.

Ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc ocenio je da saradnja Narodne skupštine i Državnog Zbora ide uzlaznom putanjom, što je dobar znak saradnje na nivou skupština, ali i država. On je obavestio članove PGP sa Slovenijom o aktivnostima koje Ambasada Slovenije u Beogradu preduzima kako bi se bilateralna saradnja unapredila, pre svega na planu evropskih integracija, poljoprivrede, nauke i tehnologije, zaštite životne sredine, ekonomske i regionalne saradnje. Ambasador Jarc istakao je da se Grupa prijateljstva sa Srbijom u Državnom Zboru sastoji od poznatih slovenačkih političara, koji su zainteresovani za intenziviranje saradnje sa srpskim kolegama.

U razgovoru je bilo reči i o statusu srpske zajednice u Sloveniji, uz ocenu da dve države pored zajedničke prošlosti mogu imati i svetlu zajedničku budućnost.

Sastanku su prisustvovali i članovi PGP sa Slovenijom Nataša St. Jovanović, Predrag Jelenković, Goran Kovačević, prof.dr Miladin Ševarlić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Borka Grubor, Ana Čarapić i Danijela Stojadinović, kao i zamenik ambasadora Slovenije Roman Vajksler.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
sreda, 12. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja