9. septembar 2019. Članovi PGP sa Indonezijom i ambasador Indonezije u Srbiji

9. septembar 2019. Članovi PGP sa Indonezijom i ambasador Indonezije u Srbiji

Utorak, 10. septembar 2019.

Članovi PGP sa Indonezijom primili novoimenovanog ambasadora Indonezije u Srbiji

Članovi PGP sa Indonezijom razgovarali su juče sa novoimenovanim ambasadorom Indonezije u Srbiji Nj.E. Mohamedom Čandra Viđa Judom.


Na prvom susretu članova PGP sa Indonezijom i ambasadora Viđa Jude, od njegovog stupanja na dužnost, bilo je reči o političkoj i ekonomskoj saradnji dveju država, unapređenju parlamentarne, kao i sveukupne bilateralne saradnje, posebno imajući u vidu 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Indonezije.

Predsednica PGP sa Indonezijom Ljiljana Malušić zahvalila je ambasadoru Viđa Judi na tome što njegova zemlja insistira na poštovanju međunardnog prava i što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, uz ocenu da Srbija ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, kao i da je Bograd spreman da dijalog nastavi odmah po ukidanju necivilizacijskih taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH. Malušić je ocenila da se na Kosovu i Metohiji konstantno dešavaju incidenti koji pokazuju da ponašanje Prištine ne ugrožava samo dijalog, već i bezbednost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Meotohiji.

Predsednica PGP sa Indonezijom zahvalila je i na podršci 2014. godine kada su Srbiju zahvatile nezapamćene poplave. Ona je dodala da je Srbija ponosna na praksu održavanja međuverskih dijaloga između dveju država još od 2011. godine, kao i da smatra da zvanični odnosi država treba da budu najbolji mogući na parlamentarnom nivou kako bi se narodi međusobno bolje povezali bez obzira na teritorijalnu udaljenost. Malušić je istakla da danas PGP sa Indonezijom u srpskom parlamentu broji 29 članova, koji se zalažu za unapređenje ekonomske saradnje sa Indonezijom, imajući u vidu dobru investicionu klimu u Srbiji koja je rezultat reformskog procesa započetkog još 2014. godine, kao i vođenja politike mira, stabilnosti i saradnje. Predsednica Malušić je izrazila nadu da će Indonezija na predstojećoj 141. skupštini IPU, koja će se održati u oktobru u Beogradu, biti predstavljena delegacijom na najvišem nivou.

Ambasador Mohamed Čandra Viđa Juda naveo je da na ovaj prvi sastanak sa članovima PGP sa Indonezijom donosi poruku svoje zemlje za jačanjem ekonomske saradnje, kao i sveukupnih bilateralnih odnosa. On je istakao da će Indonezija nastaviti politiku poštovanja međunarodnog prava, kao i da dve države nisu iskoristile pun kapacitet za saradnju na svim poljima. Kao posebno važno ambasador je ocenio unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i inovacionih tehnologija.

Članovi PGP sa Indonezijom, koji su prisustvovali sastanku, istakli su da je Srbija veoma zainteresovana za indonežanske investicije i spremna za jačanje trgovinske saradnje, kao i saradnje i razmene u poljoprivredi, novim tehnologijama, turizmu, vojnoj i hemijskoj industriji, ali i za unapređenje kulturne i obrazovne saradnje i razmene. Posebno je istaknuta zainteresovanost za ulaganje rastuće indonežanske ekonomije u region istočne Srbije i u organsku proizvodnju.

Sastanku su prisustvovali, pored predsednice PGP sa Indonezijom i članovi PGP Aleksandar Marković, Goran Kovačević, Milanka Jevtović Vukojičić, Dragana Kostić, Olivera Pešić, Sonja Vlahović, Mladen Lukić, Veroljub Matić, Tanja Tomašević Damnjanović i Dalibor Radičević.