Sreda, 5. decembar 2007.

Članovi Odbora za inostrane poslove razgovarali sa nemačkim parlamentarcima

Delegacija Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodio predsednik dr Dragoljub Mićunović, sastala se danas u Domu Narodne skupštine sa poslanicima nemačkog Bundestaga Jirgenom Tritinom i Mariluizom Bek.Delegacija Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodio predsednik dr Dragoljub Mićunović, sastala se danas u Domu Narodne skupštine sa poslanicima nemačkog Bundestaga Jirgenom Tritinom i Mariluizom Bek.

Nemački parlamentarci interesovali su se za aktuelnu političku situaciju u Srbiji i zvanične stavove na kraju pregovaračkog procesa o statusu Kosova i Metohije, odnosno za buduća očekivanja Srbije od Evropske unije .

Predsednik Mićunović je istakao da pregovaračka trojka nije izašla sa jasnim predlogom o konačnom statusu Kosova i Metohije, jer takav mandat nije ni dobila od UN. Srpska pregovaračka strana ponudila je više mogućih modela za nalaženje rešenja. Obrazlažići razloge zbog kojih za Srbiju nije prihvatljivo odvajanje dela njene teritorije i stvaranje nezavisne države, Mićunović je rekao da to nije samo teritorijalno pitanje, već u prvom redu pitanje poštovanja međunarodnog prava. Naša zemlja, kako je istakao, odbija da bude jedina zemlja kojoj se može oduzeti teritorija. Za Kosovo i Metohiju se mora naći trajno održivo rešenje, koje će počivati na kompromisu dveju strana, ocenio je Mićunović, jer će, u suprotnom, nametanje rešenja, čak i od strane najvećih autoriteta, ozbiljno ugroziti bezbednost u regionu.

Predsednik Odbora za inostrane poslove postavio je pitanje zbog čega Evropska unija, u vreme dok svom okviru jača integrativne procese i teži brisanju granica među državama, u Srbiji podržava dezintegracione procesi i formiranje nove države. On je dodao da je neshvatljiv takav politički pragmatizam i žurba kojom se nastoji da se izađe u susret Albancima sa Kosova.

Mićunović je naglasio da je Srbija nedvosmisleno opredeljena za evropske integracije i za unapređenje demokratskih standarda, ali da podrškom nezavisnom Kosovu Evropa odmaže demokratskim snagama i javnom mnjenju u Srbiji. Sve parlamentarne grupe u Narodnoj skupštini, po njegovoj oceni, zastupaju stav da je opasan svaki jednosmeran i ishitren potez vezan za rešenje statusa Kosova i Metohije.

Na pitanje šta će Srbija preduzeti u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnog Kosova, članovi naše delegacije Suzana Grubješić, Bojana Aleksić i Amdžat Migati izneli su uverenje da kosovski Albanci to svakako neće učiniti sami ukoliko za to nemaju jasan signal od strane SAD i ključnih evropskih država. Oni su izneli mišljenje da bi u Ujedinjenim nacijama trebalo nastaviti debatu o budućem statusu Kosova i Metohije, do pronalaženja obostrano prihvatljivog i trajnog rešenja ovog pitanja.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 14. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja