Četvrtak, 25. oktobar 2007.

Članovi Odbora za Kosovo i Metohiju razgovarali sa izvestiocem PS Saveta Evrope

Tročlana delegacija Odbora za Kosovo i Metohiju, koju je predvodio predsednik Odbora Vladimir Milentijević, a u kojoj su bili Stojanka Petković i Zvonko Mihajlović, razgovarala je danas sa izvestiocem Odbora za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Piterom Omcigom (Pieter Omtzigt).Tročlana delegacija Odbora za Kosovo i Metohiju, koju je predvodio predsednik Odbora Vladimir Milentijević, a u kojoj su bili Stojanka Petković i Zvonko Mihajlović, razgovarala je danas sa izvestiocem Odbora za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Piterom Omcigom (Pieter Omtzigt).

Cilj njegove posete je, kako je istakao, upoznavanje sa stanjem ljudskih prava na Kosovu i Metohiji, radi pripreme izveštaja koji će razmotriti nadležni komitet PS SE, u kontekstu rešavanja konačnog statusa Pokrajine. Posebno ga je interesovalo šta Srbija čini da se u Pokrajini uspostavi poverenje i stvore uslovi za ostvarenje ljudskih i manjinskih prava za sve koji tamo žive.

Predsednik Milentijević i članovi naše delegacije ukazali su na težak položaj srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožavanje njihovih elementarnih prava i sloboda. Takođe su istakli da se predloženim principima za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova, posebno predlogom da se čak 95 odsto svih ingerencija vlasti prenese na kosovske institucije, albanskoj strani čine najveći mogući ustupci i daje status najpovlašćenije nacije.

Predsednik Odbora postavio je pitanje koji je pravni osnov zahteva albanskih predstavnika za nezavisnošću Kosova i Metohije, ako se imaju u vidu Rezolucija SB UN 1244 i drugi dokumenti međunarodnog prava. On je izneo mišljenje da međunarodna zajednica ne bi trebalo da oročava pregovarački proces, kao ni da pojedinačnim stavovima ohrabruje albansku stranu. Članovi naše delegacije su naglasili da Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije i da o tome postoji jedinstven stav svih državnih i političkih činilaca.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3