Sreda, 27. jul 2011.

Četrdeset šesta sednica Odbora za evropske integracije

Srbija je na dobrom putu da 12. oktobra dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije o pristupanju Evropskoj uniji i status kandidata, a možda i datum početka pregovora o pristupanju, istakao je potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić na sednici Odbora za evropske integracije, koja je održana 27. jula.


Potpredsednik Đelić obrazložio je Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje preporuka iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010. godinu, radi ubrzanja sticanja statusa kandidata i izveštaje o sprovođenju Drugog izmenjenog i dopunjenog Nacionalnog programa za integraciju Republike Srbije u Evropsku uniju (NPI), za period januar-mart i za period april-jun 2011. godine.
Govoreći o učinku Vlade i Narodne skupštine, potpredsednik Đelić je rekao da je do kraja drugog tromesečja Akcioni plan ispunjen sa 73 odsto, a Nacionalni program sa 82 odsto, što je dobar rezultat. Podsetio da je Srbija u potpunosti ispunila obaveze prema Haškom tribunalu, usvojeni su neki važni zakoni iz tzv.evropske agende, među kojima su Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i izmene Zakona o izboru narodnih poslanika kojima su ukinute blanko ostavke. Dodao je da je usvojen je veliki broj zakona iz oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Đelić je rekao da je nastavljena je reforma u oblasti pravosuđa, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Napredak je postignut u radu nezavisnih regulatornih tela i u oblasti javnih nabavki.
Tokom ove godine smanjen je broj lažnih azilanata, čime se smanjuje pritisak na na bezvizni režim naše zemlje, rekao je potpredsednik Đelić. Najavio je da će nacrti zakona o javnoj svojini i o restituciji biti u javnoj raspravi tokom avgusta, kao i da će o njima Narodna skupština odlučivati u septembru.
Dijalog Beograda sa Prištinom odvija se uz velike teškoće i može da bude ugrožen jednostranim potezima Prištine, rekao je Đelić i naglasio da su poslednje takve akcije osudili i EU I SAD. Očekuje se da u nastavku dijaloga budu rešena pitanja carinskog pečata i predstavljanja Kosova i Metohije u regionalnim forumima.
Članovi Odbora postavili su pitanje dokle se stiglo u izradi podzakonskih akata, čije je usvajanje preduslov za sprovođenje zakona. Iznete su ocene da u oblasti reforme pravosuđa, i pored pomoći EU, nema pozitivnih pomaka. Takođe je rečeno da u dijalogu Beograda i Prištine nema rezultata i da pregovori vode postupnom priznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije.
Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević istakla je da je sačinjena analiza koja je pokazala koji su podzakonski akti usvojeni, kao i da su najveći broj akata donela ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.
Đelić je naglasio da je Srbija jasno opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom kako bi se došlo do rešenja otvorenih pitanja i pomoglo građanima koji žive u toj pokrajini.
Odbor je odlučio da krajem avgusta organizuje javno slušanje o nacrtu zakona o restituciji.

Sednici je predsedavao Laslo Varga, predsednik Odbora.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3