Ponedeljak, 8. mart 2021.

Čestitka predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamera Bačevca povodom 8. marta

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamer Bačevac čestitao je 8. mart, Međunarodni dan žena:


„Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, svim ženama želim srećan praznik.

Ovaj dan treba da nas podseti na borbu za jednakost koju su uspešno vodile mnoge hrabre žene u prošlosti, ali i potrebu da dalje radimo na izgradnji tolerantnog društva, da učinimo dodatne napore kako bismo svim ženama obezbedili mesto, uslove i položaj u društvu koji im po svim njihovim ulogama, sposobnostima i vrednostima i pripadaju.

Kako je ovu, ali i godinu za nama, obeležila pandemija korona virusa, svaka kriza, pa i ova, utiče na produbljivanje raznih nejednakosti u društvu, pa i na rodnu nejednakost. Žene pretežno rade upravo u sektorima koji su najviše izloženi rizicima pandemije. Posledice pandemije možemo posmatrati i sa stanovišta uloga muškaraca i žena u porodici, imajući u vidu potrebu većeg angažovanja oko obrazovanja i brige o deci, o starijim članovima porodice, osobama sa invaliditetom. Zbog izraženih rodnih uloga koje postoje u našem društu, ove obaveze u značajno većoj meri padaju na žene. Zato danas usklađivanje profesionalnog i porodičnog života predstavlja poseban izazov.

Verujem da smo uprkos otežanim uslovima u kojima se danas borimo za jednakost i prava žena, spremni da radimo na tome da stvorimo ambijent u kome će žene u punoj meri uživati prava koja im pripadaju, biti jednake, pa i uspešnije od muškaraca, u ekonomskom, socijalnom, ali i političkom smislu, imajući u vidu njihovu obrazovnu strukturu i kvalifikacije. Svim ženama čestitam praznik, uz želju da još više značaja posvetimo pitanju ravnopravnosti, tolerancije i poštovanja ženskih prava.“Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
četvrtak, 15. april

Ceo kalendar dogadjaja