Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Novi Sad

Четвртак, 10. децембар 2015.

38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

У циљу обележавања 10. децембра, Међународног дана људских права, у Скупштини АП Војводине одржана је заједничка седница Одбора за равноправност полова Скупштине АП Војводине и Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије.


10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

Том приликом је истакнуто да, иако је прошло 67 година од потписивања Универзалне декларације о људским правима, и данас можемо констатовати да се права гарантована том декларацијом крше у готово целом свету, па и у Србији. Једна од најугроженијих група јесу жене које и даље трпе дискриминацију и насиље. Стога је циљ заједничке седнице организоване на Међународни дан људских права био да се укаже на достигнућа и перспективе у борби против насиља над женама.

Када је реч о положају жена у Србији, учесници су истакли да постоји напредак у одређеним областима, како у законодавном, тако и у институционалном смислу, али да ратификација Истанбулске конвенције захтева даље значајне измене у нашем законодавству, али и обавезу ефикасног спровођења усвојених закона. Учесници седнице су указали да се и тренутно на дневном реду Народне скупштине налазе предлози буџетских прописа који по први пут уводе родно буџетирање у наш буџетски систем.

Стојанка Лекић, председница Одбора за равноправност полова Скупштине АП Војводине и Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине указали су на значај сарадње два одбора и потребу размене искустава, нарочито када је реч о ширењу мреже механизама за заштиту родне равноправности, едукацији у циљу спречавања појаве насиља, пружању ефикасније подршке и заштите жртвама насиља, усклађивању закона са међународним стандардима, као и на економском оснаживању жена и бољој координацији између свих институција, у циљу пуног остваривања људских права и сузбијања насиља.

Представљени су примери добре праксе која се у Републици и Покрајини примењује у области родне равноправности, али је указано и на недостатке као што је непостојање националне СОС линије.

Након заједничке седнице, чланови оба одбора су присуствовали уручењу Годишњег признања Покрајинске владе у области равноправности полова. Добитница овогодишњег признања је Ксенија Влаовић, предузетница и друштвена активисткиња.

Novi Sad: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 15. новембар 2019. 24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Pancevo Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 6. новембар 2017. 13. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Subotica Има фотографија Има видео снимака
Петак, 27. новембар 2015. 36. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Zrenjanin
Петак, 19. јун 2015. 33. седница Одборa за људска и мањинска права и равноправност полова Dimitrovgrad
Четвртак, 23. април 2015. 26. седницa Oдбора за људска и мањинска права и равноправност полова Sjenica
Уторак, 18. новембар 2014. 15. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Vrnjacka Banja Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 20. септембар 2010. Двадесет шеста седница Одбора за равноправност полова Zitiste Има фотографија
Понедељак, 28. септембар 2009. Тринаеста седница Одбора за равноправност полова Nis
Субота, 13. октобар 2007. Пета седница Одбора за међунационалне односе Kikinda Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.