Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Зрењанин

Петак, 27. новембар 2015.

36. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници од 27. новембра, чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова упознали су се са „Зрењанинским моделом“ у борби против насиља у породици.


Отварајући седницу, председник Одбора Мехо Омеровић подсетио је да се 25. новембра обележава Међународни дан борбе против насиља над женама и у породици, када почиње и 16 дана активизма у овој борби. Он је истакао да се овим проблемом Одбор у континуитету бавио до сада, као и да је у 2015. години 36 жена страдало као жртва породичног насиља, што је податак који треба да забрине и упозори све институције које треба да се боре против насиља над женама и у породици. Зрењанински модел у борби против насиља у породици повезује на прави начин четири институције у овој борби, а то су центар за социјални рад, полиција, тужилаштво и правосуђе, што треба да буде путоказ другима како институције треба да раде, закључио је Омеровић.

„Зрењанински модел“ у борби против насиља у породици представили су Слободан Јосимовић, заменик јавног тужиоца из Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду и Младен Вујин, заменик тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Зрењанину.

Седница је почела минутом ћутања и одавањем поште последњој жртви породичног насиља у Зрењанину, а које се догодило на Међународни дан борбе против насиља над женама и у породици, као и другим жртвама насиља у породици.

У краћој презентацији представљени су нормативни оквир за сарадњу центра за социјални рад, полиције, тужилаштва и правосуђа, принципи и модел те сарадње.

Након презентације отворен је дијалог у коме су представници других институција са територије Зрењанина, али и других општина, представили своја искуства, али и проблеме са којима се суочавају у борби против насиља у породици.

Председник Одбора Мехо Омеровић истакао је да ће Одбор, на некој од наредних седница, а на основу свега што се данас чуло, донети одговарајуће закључке које ће упутити надлежним институцијама на даље поступање.

Седници су присуствовали градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, као и представници извршне власти, тужилаштава, полиције, правосуђа и центара за социјални рад на територији АП Војводина.

Седница је одржана ван седишта Народне скупштине, у Зрењанину, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.

Седници је председавао Мехо Омеровић, председник Одбора.

Зрењанин: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 15. новембар 2019. 24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Панчево Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 6. новембар 2017. 13. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Суботица Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Нови Сад Има фотографија
Петак, 19. јун 2015. 33. седница Одборa за људска и мањинска права и равноправност полова Димитровград
Четвртак, 23. април 2015. 26. седницa Oдбора за људска и мањинска права и равноправност полова Сјеница
Уторак, 18. новембар 2014. 15. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Врњачка Бања Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 20. септембар 2010. Двадесет шеста седница Одбора за равноправност полова Житиште Има фотографија
Понедељак, 28. септембар 2009. Тринаеста седница Одбора за равноправност полова Ниш
Субота, 13. октобар 2007. Пета седница Одбора за међунационалне односе Кикинда Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.