Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Димитровград

Петак, 19. јун 2015.

33. седница Одборa за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници одржаној 19. јуна, која је одржана у Димитровграду, чланови Одбора дискутовали су о улози националних савета националних мањина и локалних заједница у остваривању права националних мањина, и о остваривању права на информисање на језику националних мањина.


Седницу је отворио председник Одбора Мехо Омеровић указавши да је завршетак процеса приватизације медија у Србији дошао до самог краја и подсећајући да је крајњи рок 1. јул ове године. Навео је да Министарство културе и информисања има одбрамбени став када су у питању медијски закони, истичући да су усвојени закони усклађени са прописима Европске уније.

Представници националних мањина су од самог почетка имали доста примедби и сугестија на сет медијских закона који су усвојени претходне године, и с тим у вези донели су више закључака који су упућени Министарству културе и информисања на разматрање, навео је Омеровић.

Представници Министарства су апострофирали да приватизација медија ни на који начин не укуда информисање на језику националних мањина, истичући да будући власник медија има законску обавезу да наредних пет година не сме мењати програмску шему.

Мехо Омеровић је учесницима скупа навео да ће Одбор подржати представнике националних савета националних мањина у оним закључцима који су у надлежности овог Одбора.

Учесници су указали на проблем који ће настати уколико дође до приватизације медија који емитују програм на језицима националних мањина и финансирају се из буџета локалне самоуправе, јер сматрају да ће на тај начин доћи до њиховог гашења. Они су се позвали на обавезе Републике Србије, нарочито у вези са Поглављем 23 у приступању Европској унији, с обзиром да је Нацртом акционог плана за то Поглавље предвиђена обавеза стабилног финансирања којим се гарантује одрживост медија на мањинским језицима.

На крају седнице је договорено да ће Одбор затражити хитне консултације са Министарством културе и информисања у вези са овим питањима и предузети друге мере из своје надлежности у вези са заштитом права на информисање на језицима националних мањина.

Поред чланова Одбора, на седници су учествовали представници националних савета националних мањина и то бугарске, румунске, влашке и македонске националне мањине. Такође, учешће су узели и представници локалне самоуправе, медија и невладиних организација из Димитровграда, Босилеграда, Пирота и Зајечара.

Седници је председавао председник Одбора Мехо Омеровић.

Димитровград: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 15. новембар 2019. 24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Панчево Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 6. новембар 2017. 13. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Суботица Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Нови Сад Има фотографија
Петак, 27. новембар 2015. 36. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Зрењанин
Четвртак, 23. април 2015. 26. седницa Oдбора за људска и мањинска права и равноправност полова Сјеница
Уторак, 18. новембар 2014. 15. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Врњачка Бања Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 20. септембар 2010. Двадесет шеста седница Одбора за равноправност полова Житиште Има фотографија
Понедељак, 28. септембар 2009. Тринаеста седница Одбора за равноправност полова Ниш
Субота, 13. октобар 2007. Пета седница Одбора за међунационалне односе Кикинда Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.