Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Сјеница

Четвртак, 23. април 2015.

26. седницa Oдбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, која је одржана 23. априла у Сјеници, чланови Одбора дискутовали су о економском оснаживању жена на локалном нивоу.


Поред чланова Одбора, седници су присуствовали председник општине Сјеница Хазбо Мујовић, представници органа локалне самоуправе, локалних механизама за родну равноправност, пословних удружења, синдиката, филијала Националне службе за запошљавање и невладиних организација.
Седницу је отворио председник Одбора Мехо Омеровић, који је нагласио да је ово први пут да Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова одржава седницу у Сјеници. Циљ седнице је да се кроз заједнички дијалог представе активности и мере које се предузимају на локалном нивоу у циљу економског оснаживања жена, веће запослености и боље заштите жена и њихових права, рекао је Омеровић.
Председник Одбора је изнео податке који указују да у Србији и даље не постоји равноправна заступљеност оба пола у свим сферама живота и указао на проблеме са којима се сусрећу жене предузетнице у Србији. Осим тога, насиље над женама је проблем који оптерећује друштво у целини, рекао је Мехо Омеровић и најавио да ће се о овој теми разговарати на јавном слушању у Народној скупштини 5. маја.
Заједничким ангажовањем скупштинских тела и представника органа локалне самоуправе треба да се утиче на државне органе да се кроз доношење нових законских аката утиче на побољшање положаја жена и њихово економско оснаживање, закључио је Мехо Омеровић у свом уводном излагању.
О проблемима самохраних мајки говорила је Алма Јунис, председница Удружења самохраних родитеља и једнородитељских породица из Новог Пазара, која је навела податак да у Србији постоји преко 290 хиљада самохраних мајки и пола милиона деце из једнородитељских породица. Алма Јунис је апеловала на државне органе да почну да решавају проблеме самохраних мајки, које су, заједно са женама из руралних подручја, међу најугроженијим категоријама друштва. Потребне су државне мере подршке, добре стратегије и подстицајна средства за жене на локалу, закључила је Алма Јунис.
Индира Кубуровић из организације Санџачки ћилим из Сјенице указала је на то да се не примењују документа која су донета на локалном и државном нивоу и затражила конкретну помоћ женама са Пештера.
Представнице Женске иницијативе из Прибоја, Савеза за родну равноправност из Тутина, Удружења грађана Конект из Сјенице и других организација говориле су о активностима које локалне организације предузимају у циљу решавања свакодневних проблема жена на локалном нивоу и жена из руралних подручја, радно-правном статусу жена, сарадњи са невладиним сектором, обукама које се спроводе како би се жене оспособиле за обављање додатних занимања и здравственој заштити жена из руралних подручја.
У дискусији су изнети предлози да се кроз заједничке активности органа на свим нивоима и посланичке иницијативе за измене одређених закона, којима се штити и унапређује положај жена, утиче на промену државне политике према овим најугроженијим категоријама становништва.

По завршетку седнице, чланови Одбора посетили су предузећа ЗЕС-Котон и DAKE TRADE.

Седница ван седишта Народне скупштине одржана је уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Седници је председавао председник Одбора, Мехо Омеровић.

Сјеница: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 15. новембар 2019. 24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Панчево Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 6. новембар 2017. 13. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Суботица Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Нови Сад Има фотографија
Петак, 27. новембар 2015. 36. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Зрењанин
Петак, 19. јун 2015. 33. седница Одборa за људска и мањинска права и равноправност полова Димитровград
Уторак, 18. новембар 2014. 15. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Врњачка Бања Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 20. септембар 2010. Двадесет шеста седница Одбора за равноправност полова Житиште Има фотографија
Понедељак, 28. септембар 2009. Тринаеста седница Одбора за равноправност полова Ниш
Субота, 13. октобар 2007. Пета седница Одбора за међунационалне односе Кикинда Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.