Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Панчево

Петак, 15. новембар 2019.

24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова одржао је, 15. новембра 2019. године седницу ван седишта Народне скупштине, у Панчеву, на којој је размотрено питање остваривањa права на службену употребу језика и писама националних мањина.


15. новембар 2019. Учесници 24. седнице Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

15. новембар 2019. Учесници 24. седнице Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

Седници је, поред чланова Одбора, присуствовао Саша Павлов, градоначелник Града Панчева, Џон Клејтон (John Clayton), шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији, др Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска права Владе Републике Србије, Ивана Антић, помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу, Драгана Вујков, саветница заштитника грађана, проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана-омбудсман, представници националних савета националних мањина, представници Скупштине АП Војводине и (Покрајинске Владе), надлежни органи локалне самоуправе, Савет за међунационалне односе Града Панчева, омбудсман Града Панчева и организације цивилног друштва.

Председница Одбора Јасмина Каранац навела је да је Народнa скупштинa усвојила нова законска решења која доприносе унапређењу мањинских права, а посебно Закон о службеној употреби језика и писама, Закон о заштити права и слобода националних мањина и Закон о националним саветима националних мањина.

Истакла је, да је циљ одржавања ове седнице да се кроз контролну функцију парламента, размотри примена усвојених закона, у присуству управо оних органа који ове законе припремају и примењују, као и оних на које се закон односи и чијим правима треба да допринесе.

За Народну скупштину имајући у виду њену законодавну и контролну функцију, веома је важно да имамо добар правни оквир и примењиве законе који ће обезбедити изградњу ефикасне интегративне мањинске политике и очување културних и језичких разноликости свих националних мањина које у њој живе. Овај циљ смо себи поставили и када је реч о нашем путу ка Европској унији. О томе говори посебан Акциони план за остваривање права националних мањина, али и наша опредељеност да у овој области у наш систем интегришемо све оно што је прописано међународним стандардима, пре свега Савета Европе.

Учесницима су се обратили Саша Павлов, градоначелник града Панчева, који је говорио о остваривању права националних мањина на територији града Панчево, Џон Клејтон (John Clayton), шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС- у Србији, који је говорио о активностима Мисије ОЕБС у областима остваривања права националних мањина, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска права Владе Републике Србије, која се у свом излагању осврнула на међународни оквир и добијене препоруке које се односе на Србију.

Ивана Антић, помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу, говорила је о законодавном оквиру и остваривању права на службену употребу језика и писма националних мањина на територији појединих локалних самоуправа. Драгана Вујков, саветница заштитникa грађана, представила је Посебан извештај Заштитника грађана о службеној употреби мађарског језика и писма и Посебан извештај Заштитника грађана о службеној употреби албанског језика и писма.

Представници националних савета националних мањина изнели су своја искуства у остваривању права на службену употребу језика и писма националних мањина

Одбор је ову седницу одржао ван седишта Народне скупштине, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Седници је председавала председница Одбора Јасмина Каранац, а присуствовали су чланови и заменици чланова: Миланка Јевтовић Вукојичић, Олена Папуга, Весна Ивковић, Љупка Михајловска, Оливера Огњановић и Виолета Лутовац Ђурђевић.


Видео (1)

Петак, 15. новембар 2019. | 24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 15.11.2019.

Панчево: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Понедељак, 6. новембар 2017. 13. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Суботица Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Нови Сад Има фотографија
Петак, 27. новембар 2015. 36. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Зрењанин
Петак, 19. јун 2015. 33. седница Одборa за људска и мањинска права и равноправност полова Димитровград
Четвртак, 23. април 2015. 26. седницa Oдбора за људска и мањинска права и равноправност полова Сјеница
Уторак, 18. новембар 2014. 15. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Врњачка Бања Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 20. септембар 2010. Двадесет шеста седница Одбора за равноправност полова Житиште Има фотографија
Понедељак, 28. септембар 2009. Тринаеста седница Одбора за равноправност полова Ниш
Субота, 13. октобар 2007. Пета седница Одбора за међунационалне односе Кикинда Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.