Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање

Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, 1. септембра 2013. године, Србија је добила статус придружене државе Европској унији и започела је са испуњавањем нових обавеза које нису биле садржане у Прелазном трговинском споразуму, попут фазне либерализације приступа јавним набавкама двеју страна, приступа тржишту некретнина, заштите од дискриминације легално запослених држављана Србије у државама ЕУ, заштите од дискриминације у пословању привредних друштава две стране, као и даље усклађивање домаћег законодавства са прописима ЕУ.

Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању формирају се нова заједничка тела за његово спровођење, на извршном нивоу, а према члану 12. Споразума, политички дијалог на парламентарном нивоу се одвија у оквиру Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање који чине посланици Народне скупштине и посланици Европског парламента. Парламентарни одбор се оснива у складу са чланом 125, са циљем разматрања свих аспеката односа између Србије и Европске уније и свих важних политичких и економских питања у процесу европских интеграција Србије, нарочито у спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Конститутивни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржан је у Београду, 15. новембра 2013. године у Дому Народне скупштине. Одбор се састоји од подједнаког броја чланова Народне скупштине и Европског парламента, а према Пословнику усвојеном на Првом састанку, састаје се најмање два пута годишње. На крају сваког састанка и расправе о питањима са дневног реда, усваја се Декларација и препоруке које се упућују Савету за стабилизацију и придруживање, као и институцијама Србије и Европске уније.

Активности:

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је 11. састанак 30. и 31. октобра 2019. године, у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Тања Фајон, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
  11. састанак 30. октобар 2019. (можете погледати овде I)
  11. састанак 30. октобар 2019. (можете погледати овде II)
  11. састанак 31. октобар 2019. (наставак можете погледати овде I)

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је десети састанак 27. марта 2019. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је девети састанак 29. и 30. октобра 2018. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
  Девети састанак 29. октобар 2018. (можете погледати овде)
  Девети састанак 30. октобар 2018. (наставак можете погледати овде)

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је осми састанак 13. и 14. јуна 2018. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је седми састанак 20. и 21. децембра 2017. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.Седми састанак 20. децембар 2017. (можете погледати овде)
  Седми састанак 21. децембар 2017. (наставак можете погледати овде)
 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је шести састанак 13-14. септембра 2017. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.
 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је пети састанак 22. и 23. септембра 2016. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
  Пети састанак 22. септембра 2016. (можете погледати овде)
  Пети састанак 23. септембра 2016. (наставак можете погледати овде)

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је четврти састанак 7-8. октобра 2015. године у седишту Европског парламента, Стразбуру, којим су копредседавали Игор Шолтес, заменик председника делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.
 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је трећи састанак 19-20. марта 2015. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.Трећи састанак 19. март 2015. (можете погледати овде)Трећи састанак 20. март 2015. (наставак можете погледати овде)
 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је други састанак 26-27. новембра 2014. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.
 • Први конститутивни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија – Република Србија одржан је 15. новембра 2013. године у Дому Народне скупштине.
  Уводна обраћања можете погледати овде.
  Радни део састанка можете погледати овде.
  На крају састанка, чланови Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија усвојили су заједничку Декларацију и Препоруке и, у складу са чланом 7. Пословника Парламентарног одбора и чланом 125. Споразума о стабилизацији и придруживању, упутили их Савету за стабилизацију и придруживање, као и институцијама Србије и Европске уније. Декларацију и Препоруке можете погледати овде.
  По завршетку Првог састанка, копредседавајући Парламентарном одбору Иван Андрић и Едуард Кукан дали су изјаве за медије, које можете погледати овде.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Будите у току