Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Крушевац

Понедељак, 13. фебруар 2017.

13. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, održanoj u Skupštini Grada Kruševca, 13. februara, članovi Odbora razmatrali su mogućnosti za unapređenje investicionog i poslovnog ambijenta i korišćenje sredstava namenjenih za podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.


13. februar 2017. 13. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

13. februar 2017. 13. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na početku sednice, prisutnima se obratio Branislav Vesić, načelnik Rasinskog upravnog okruga ističući da je, uprkos dvodecenijskom privrednom padu, privredna aktivnost Rasinskog okruga, u protekle četiri godine, značajno poboljšana. Ukazujući na važnost održavanja sednice Odbora za privredu u Kruševcu sa ciljem razmatranja mogućnosti za unapređenje privrednog ambijenta Rasinskog okruga, Vesić je izrazio uverenje da će u narednom periodu, kroz mnogobrojne podsticajne projekte Vlade RS, nastaviti pozitivan trend privrednog razvoja. Ujedno, Vesić je najavio da se početkom marta ove godine očekuje polaganje kamena temeljca nemačke kompanije „Kromberg i Šubert“, što će dodatno ojačati privredu Grada Kruševca i otvoriti nova radna mesta za građane.

Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede istakao je da su neki od najvećih izazova za Vladu RS u proteklim godinama bila preduzeća Rasinskog okruga poput „Prva Petoletka“ iz Trstenika, „Prva Petoletka armature“ iz Aleksandrovca, „Trajal“ i „FAM“ iz Kruševca, koje su danas ili uspešno privatizovane ili su u fazi reorganizacije i restruktuiranja. Stevanović je dodao da je Vlada RS i Ministarstvo privrede, privredni razvoj svih delova Srbije svrstali u prioritet svog rada, o čemu svedoči i početak „decenije preduzetništva“ u Srbiji od ove godine. Govoreći o mogućnostima za razvoj, Stevanović je istakao da je Ministarstvo privrede, kroz infrastrukturne projekte, u protekle tri godine obezbedilo 50 miliona dinara za razvoj privrednih subjekata u Kruševcu, dok je za Brus, Trstenik i Ćićevac bilo obezbeđeno 40 miliona. Takođe, što se tiče podsticaja i subvencija, kako je rekao, od ove godine se planira pružanje podrške za otvaranje najmanje 10 novih radnih mesta i najmanje 100.000 evra opravdanih troškova ulaganja u jedinicama lokalne samouprave koje su prema stepenu razvijenosti razvrstane u devastirana privredna područja. Stevanović je najavio da će u saradnji sa Fondom za razvoj, kroz razvojne projekte, privrednici imati na raspolaganju do 3 milijarde dinara, sa 20% bespovratnih sredstava, koje će moći da iskoriste za dalje unapređenje poslovanja, nabavku softvera, nabavku mehanizacije i slično.

Predrag Vukićević, predsednik PK iz Kruševca naglasio je da u Rasinskom okrugu do početka 2017. godine evidentirano poslovanje 9396 privrednih subjekata, što je za više od 1300 nego što ih je poslovalo do istog perioda prošle godine. Govoreći o statističkim podacima, Vukićević je naglasio da je u Rasinskom okrugu zabeležen rast od 4,9% u odnosu na prethodnu godinu u industrijskoj proizvodnji, dok je povećana i stopa kako uvoza i izvoza, tako i turizma.

Direktorka fonda za razvoj, Slađana Backović između ostalog je istakla da je su domaćim privrednicima na raspolaganju i dugoročni investicioni krediti, pri čemu je naglasila da se deo sredstava dodeljuje kao bespovratna pozajmica. Kako je rekla, time se dao dodatni doprinos razvoju srpske privrede i omogućio dalji razvoj malih i srednjih preduzeća.

Učešće na sednici uzeli su, pored narodnih poslanika i preduzetnici iz Rasinskog okruga, koji su kroz konstruktivan dijalog razmenili mišljenja i informisali se detaljnije o mogućnostima za dalje unapređenje poslovanja.

Sednicom je predsedavala predsednica Odbora Snežana B. Petrović, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora Maja Mačužić, Ivan Manojlović, Studenka Kovačević, Tomislav Ljubenović, Dragomir J. Karić, Zoran Bojanić, Snežana R. Petrović, Gorica Gajić, Branislav Mihajlović, Nataša Mihajlović Vacić, kao i narodne poslanice Dragana Barišić i Milena Turk.

Sednici su prisustvovali i predstavnici institucija: Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, Slađana Backović, direktor Fonda za razvoj, Dejan Vukotić, direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza a.d. Ivana Janačković, savetnik ministra privrede, Aleksandar Kemiveš, Privredna komora Srbije, direktor Odeljenja za strateško planiranje razvoj i analize, Branislav Vesić, načelnik Rasinskog upravnog okruga, Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine Aleksandrovac, Zlatan Krkić, predsednik opštine Ćićevac, Vojkan Pavić, predsednik opštine Varvarin, Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik, Milutin Jeličić, predsednik opštine Brus, Predrag Vukićević, predsednik Regionalne Privredne komore Kruševac, Aleksandar Šaronjić, direktor Agencije za regionalni razvoj Kruševac, Mirko Miladinović, predsednik skupštine preduzetnika Privredne komore Srbije i Boško Pribaković, predsednik Udruženja preduzetnika Kruševac, Aleksandra Aleksić, PKS RPK Kruševac, Dušica Vukčević Stojiljković PKS RPK Kruševac, Tatjana Miodragović Trstenik, Vesna Lazarević GU Kruševac, zamenik gradonačelnika, Marija Anđelković opština Varvarin, Predrag Marković, Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Kruševac, kao i predstavnici kompanija iz Rasinskog okruga: Građing Aleksandrovac, Grof of Milutovac DOO Trstenik, Brana komerc Kruševac, Ivan Promet Kruševac, FAM Kruševac, PPT Namenska Trstenik, Armature Aleksandrovac, Ekomlek Kaonik, Bramy Aleksandrovac, Vlasinac Igda Kruševac, Dunipak Kruševac, Tehnogradnja Kruševac, Slobodna zona Kruševac, Trayal Korporacija Kruševac, Ortex uro Group Kruševac, Den Fruit d.o.o. Trstenik, Cooper Tire Kruševac i Joter Kruševac.

Sednica van sedišta podržana je projektom „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine, druga faza“, koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Narodna skupština Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).


Видео (1)

Понедељак, 13. фебруар 2017. | 13. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику 13.02.2017.

Крушевац: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Понедељак, 13. децембар 2021. 32. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Пожаревац Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 10. мај 2021. 15. седница Одборa за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Кладово Има фотографија Има видео снимака
Уторак, 17. јул 2018. 30. седница Одборa за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Суботица Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 13. фебруар 2017. 13. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Крушевац Има фотографија Има видео снимака

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.