Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Београд

Понедељак, 31. октобар 2011.

Šezdeset treća sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj

Odbor za nauku i tehnološki razvoj održao je 31. oktobra sednicu izvan sedišta Narodne skupštine, u Institutu za fiziku, u Zemunu. Na sednici je razmotrena Informcija o Institutu za fiziku i njegovom učešću u radu na projektima.


Sednici je prisustvovala pomoćnica ministra prosvete i nauke Nada Dragović, v.d. direktor Instituta za fiziku dr Aleksandar Belić, kao i rukovodioci projekata Instituta.

Dr Belić je, predstvaljajući aktivnosti Instituta za fiziku, istakao da je to vodeća naučno-istraživačka institucija u fizičkim naukama u Srbiji, u kojoj radi 183 istraživača, a početkom godine, je zaposleno 30 mladih istraživača. Institut je veoma uspešan i u međunarodnoj saradnji, istakao je dr Belić. Ono što predstavlja problem u radu Instituta, po rečima dr Belića jeste što se finansiranje sprovodi isključivo kroz projekte, što onemogućava stratešku komponentu dugoročnog planiranja projekata. Takođe, dr. Belić je istakao da je potrebna podrška države za finansiranje doktorskih studija mladih naučnika, kao i da je ostalo nerešno pitanje mogućnosti zaposlenja stranih državljana u Institutu, na određeno vreme.

Pomoćnica ministra prosvete i nauke je ocenila kao dobru praksu održavanje sednica Odbora izvan sedišta Narodne skupštine, na kojima članovi Odbora, predstavnici Ministarstva i predstavnici Instituta imaju mogućnost da razmenjuju informacije i mišljenja o radu naučno-istraživačkih ustanova.

Članovi Odbora su, u nastavku sednice, razgovarali sa predstavnicima Instituta i Ministarstva o potrebi većih izdvajanja iz državnog budžeta za oblast nauke, jer bez razvoja nauke nema razvoja privrede, kao i o potrebi primene naučnih i tehnoloških dostignuća u privredi. Razgovaralo se i ostvaranju uslova za povratak naučnika iz dijaspore u Srbiju.

Nakon razmene mišljenja, članovi Odbora obišli su Laboratorju za fotoniku, Laboratoriju za fotometriju i elipsometriju, Laboratoriju nacionalnog centra izvrsnosti, Laboratoriju za nanoskopiju, Laboratoriju za primenu računara u nauci i Laboratoriju za magnetna i magnetno-optička merenja.

Sednici je predsedavao predsednika Odbora, Srboljub Živanović.

Београд: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Понедељак, 12. фебруар 2018. 21. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Сврљиг Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 28. септембар 2017. 16. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Босилеград Има фотографија Има видео снимака
Среда, 12. јул 2017. 12. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Црна Трава Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 26. април 2012. Седамдесет пета седница Одбора за науку и технолошки развој Београд Има фотографија
Петак, 4. новембар 2011. Шездесет четврта седница Одбора за науку и технолошки развој Бачки Петровац Има фотографија
Понедељак, 31. октобар 2011. Шездесет трећа седница Одбора за науку и технолошки развој Београд Има фотографија
Понедељак, 30. мај 2011. Четрдесет девета седница Одбора за науку и технолошки развој Београд

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.