Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Београд

Понедељак, 31. октобар 2011.

Шездесет трећа седница Одбора за науку и технолошки развој

Одбор за науку и технолошки развој одржао је 31. октобра седницу изван седишта Народне скупштине, у Институту за физику, у Земуну. На седници је размотрена Информција о Институту за физику и његовом учешћу у раду на пројектима.


Седници је присуствовала помоћница министра просвете и науке Нада Драговић, в.д. директор Института за физику др Александар Белић, као и руководиоци пројеката Института.

Др Белић је, предстваљајући активности Института за физику, истакао да је то водећа научно-истраживачка институција у физичким наукама у Србији, у којој ради 183 истраживача, а почетком године, је запослено 30 младих истраживача. Институт је веома успешан и у међународној сарадњи, истакао је др Белић. Оно што представља проблем у раду Института, по речима др Белића јесте што се финансирање спроводи искључиво кроз пројекте, што онемогућава стратешку компоненту дугорочног планирања пројеката. Такође, др. Белић је истакао да је потребна подршка државе за финансирање докторских студија младих научника, као и да је остало нерешно питање могућности запослења страних држављана у Институту, на одређено време.

Помоћница министра просвете и науке је оценила као добру праксу одржавање седница Одбора изван седишта Народне скупштине, на којима чланови Одбора, представници Министарства и представници Института имају могућност да размењују информације и мишљења о раду научно-истраживачких установа.

Чланови Одбора су, у наставку седнице, разговарали са представницима Института и Министарства о потреби већих издвајања из државног буџета за област науке, јер без развоја науке нема развоја привреде, као и о потреби примене научних и технолошких достигнућа у привреди. Разговарало се и остварању услова за повратак научника из дијаспоре у Србију.

Након размене мишљења, чланови Одбора обишли су Лабораторју за фотонику, Лабораторију за фотометрију и елипсометрију, Лабораторију националног центра изврсности, Лабораторију за наноскопију, Лабораторију за примену рачунара у науци и Лабораторију за магнетна и магнетно-оптичка мерења.

Седници је председавао председника Одбора, Србољуб Живановић.

Београд: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Понедељак, 12. фебруар 2018. 21. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Сврљиг Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 28. септембар 2017. 16. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Босилеград Има фотографија Има видео снимака
Среда, 12. јул 2017. 12. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Црна Трава Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 26. април 2012. Седамдесет пета седница Одбора за науку и технолошки развој Београд Има фотографија
Петак, 4. новембар 2011. Шездесет четврта седница Одбора за науку и технолошки развој Бачки Петровац Има фотографија
Понедељак, 30. мај 2011. Четрдесет девета седница Одбора за науку и технолошки развој Београд

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.