Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Кањижа

Петак, 12. новембар 2010.

Двадесет осма седница Одбора за културу и информисање

Одбор за културу и информисање одржао је 12. новембра седницу у Регионалном креативном атељеу „Јожеф Нађ“ у Кањижи.



Одбор за културу и информисање одржао је 12. новембра седницу у Регионалном креативном атељеу „Јожеф Нађ“ у Кањижи. Одбор је разматрао начине представљања културних вредности Србије на европској сцени.

Рад Атељеа представио је директор Золтан Бичкеи. Истакао је да Јожеф Нађ кореограф, редитељ, перформер и визуелни уметник који већ 30 година ради у Француској, где је признати стваралац. Његова уметност везана је не само за родну Кањижу и њено окружење, већ и на цео културни простор Војводине, Паноније и средње Европе. Осим тога, надахњује се извођачким традицијама Јапана и позоришним стваралаштвом Француске и Латинске Америке.

Регионални креативни атеље, који носи његово име, основан је 2006. године и његов рад подржавају Министарство културе Србије, Секретаријат за културу Војводине и Општина Кањижа, рекао је Бичкеи.

Председница Одбора Весна Марјановић је рекла да је Одбору приспела иницијатива Удружења позоришних критичара и театролога Србије о покретању процедуре да се Јожефу Нађу додели одликовање за целокупан вишедеценијски рад. У образложењу иницијативе истиче се да је Нађ један од најзначајнијих стваралаца из области извођачких уметности, који је пореклом из Србије.

Весна Марјановић је изразила уверење да ће Одбор на једној од наредних седница донети ову одлуку и на тај начин одати признање уметнику који је оставио значајан траг на светској уметничкој сцени.

Члан Одбора Горица Мојовић истакла је да уметност са територије Србије стиже на светску сцену првенствено захваљујући индивидуалном таленту и раду појединаца, док је институционално и систематско представљање наше културе ретко и у наговештају. Регионални креативни атеље „Јожеф Нађ“ је прави пример како треба представљати српску културу у свету и, истовремено, прави пример децентрализације културе, оценила је Мојовић.

Народни посланик Нада Колунџија је нагласила да су поједини попут Нађа они који стварају бољу слику о српском друштву у свету и да држава, ма колико била сиромашна, мора да их подржи.

Покрајински секретар за културу Милорад Ђурић је истакао да је Кањижа пример да и у малим срединама могу да се раде велики пројекти. Указао је на то да је Атеље Нађ добар модел одрживог развоја, јер показује узлазну линију. У 2006. години, када је основан, имао је око десет одсто сопствених прихода, а сада има више од 60 одсто.

Након седнице, изведен је кратки позоришни комад у извођењу Јожефа Нађа и Ане-Софи Ланселин.

Чланове Одбора поздравили су председници СО Кањижа Михаљ Њилаш и Управног одбора Регионалног креативног атељеа Золтан Балинт.

Кањижа: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Понедељак, 9. децембар 2013. 18. седница Одбора за културу и информисање Нови Сад Има фотографија Има видео снимака

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.