Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Нови Сад

Понедељак, 9. децембар 2013.

18. седница Одбора за културу и информисање

Одбор за културу и информисање одржао је седницу, 9. децембра у Новом Саду, заједно са Одбором за информисање Скупштине АП Војводине.


9. децембар 2013. Заједничка седница Одбора за културу и информисање са Одбором за информисање Скупштине АП Војводине

9. децембар 2013. Заједничка седница Одбора за културу и информисање са Одбором за информисање Скупштине АП Војводине

На седници се разговарало о припреми закона о јавним медијским сервисима и о сарадњи Одбора за културу и информисање Народне скупштине и Одбора за информисање Скупштине АП Војводине.
Отварајући седницу, председник Одбора за информисање Скупштине АП Војводине Душан Јаковљев изразио је задовољство због одржавања заједничке седнице два одбора у Новом Саду и истакао да је циљ грађана Војводине да остваре право на информисање.
Председница Одбора за културу и информисање Народне скупштине Весна Марјановић рекла је да очекује да се наредне године на дневном реду седнице Народне скупштине нађу предлози медијских закона, чија је припрема започета у оквиру медијске реформе и медијске стратегије. Ови закони ће значајно утицати на медијску сцену у целини, на положај јавног сервиса, али и на положај медија, рекла је Марјановић. Питање финансирања јавних сервиса је честа тема расправа, а буџетом за наредну годину су већ опредељена средства за финансирање медијских сервиса. Председница Одбора додала је и да посланици Народне скупштине треба да буду упознати са мишљењем посланика Скупштине АП Војводине у тренутку када предлози из сета медијских закона буду стигли на разматрање у Народној скупштини, како би било простора да се поједина законска решења поправе.
Директор Радио-телевизије Војводине Срђан Михајловић говорио је о раду и финансирању јавних сервиса и истакао да очекује једнако сагледавање значаја оба јавна сервиса.
Члан Одбора Саша Миленић говорио је о неопходности децентрализације система информисања, а чланица Одбора Јелена Триван подсетила је да је медијска стратегија обавезујућа и да подразумева децентрализацију, независност јавних сервиса и приватизацију медија и излазак државе из власништва над медијима, начела којих сви треба да се придржавају.
У расправи на тему финансирања јавних сервиса и приватизације медија учествовали су и чланови Одбора Милорад Стошић и Дејан Рајчић и члан Одбора за информисање Скупштине АП Војводине Роберт Колар.
Седници је присуствовала и Смиља Максимовић из Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.
Председници два одбора договорили су начин будуће сарадње и предложили да се следећа заједничка седница одржи када предлози медијских закона буду ушли у скупштинску процедуру.

Седници су председавали Весна Марјановић, председница Одбора за културу и информисање Народне скупштине Републике Србије и Душан Јаковљев, председник Одбора за информисање Скупштине АП Војводине.

Седница је одржана уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), кроз пројекат „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“.


Видео (1)

Понедељак, 9. децембар 2013. | 18. седница Одбора за културу и информисање 09.12.2013.

Нови Сад: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 12. новембар 2010. Двадесет осма седница Одбора за културу и информисање Кањижа Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.