Понедељак, 2. децембар 2019.

40. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

Чланови Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва заједно са Одбором за људска и мањинска права и равноправност полова одржали су седницу на тему Приступачна будућност – обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом, а која је одржана 2. децембра.


Миланка Јевтовић Вукојичић, председница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва истакла је да се Дан особа са инвалидитетом у свету обележава од 1992. године, а у Републици Србији редовно од 2007. године. Навела је да 15 одсто светске популације живи са неким видом инвалидитета и да је јасно до које мере је тема заједничке седнице битна, те да друштво мора тежити томе да препреке које постоје превазиђе и уклони. Навела је да баријере на које особе са инвалидитетом наилазе могу да буду у разним областима, од оних које се односе на физичко окружење, информационе и комуникационе технологије до оних које произилазе из законодавства, али и из друштвеног става и дискриминације. Додала је да резултати често показују да особе са инвалидитетом имају потешкоћа у друштву, приступу услугама, образовању, запослењу, здравственим услугама. „Искуство показује да када се уклоне препреке за њихово укључивање и особе са инвалидитетом добијају могућност да у потпуности учествују у друштвеном животу, а да корист има цела заједница“, истакла је Јевтовић Вукојичић. У свом излагању додала је и то да је циљ да се у будућности особама са инвалидитетом омогући улазак у сваку зграду, установу, музеј, без размишљања о препрекама и дискриминацији.

Јасмина Каранац, председница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова навела је да се питање приступачности и оснаживања особа са инвалидитетом мора посматрати са становишта поштовања људских права. „Особе са инвалидитетом имају право на потпуно и једнако уживање свих људских права, а њихова дискриминација забрањена је и недопустива. Обезбеђивање приступачности је од кључног значаја, јер само на тај начин особе са инвалидитетом остварују право на самосталан и слободан живот“, навела је Каранац. Истакла је и то да је Народна скупштина усвојила велики број закона који се тичу инклузије особа са инвалидитетом, и да је њихова видљивост већа него раније али да су особе са инвалидитетом и даље рањива група која се суочава са низом проблема. Истакла је да се посебна пажња мора посветити проблему приступачности, јер ће се његовим решавањем уклонити баријере, и осигурати приступ окружењу, превозу, информацијама, комуникацијама, јавним услугама и отклонити сваки вид дискриминације.

Биљана Барошевић, в. д. помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања говорила је о резултатима који су постигнути у 2019. години и о активностима које су имале за циљ да олакшају свакодневицу особа са инвалидитетом. Навела је да је постављено 77 рампи у 34 локалне самоуправе, 37 адаптација, реконструкција, опремања објеката и набавки опреме за потребе удружења особа са инвалидитетом на територији Републике Србије. Такође, побољшани су услови за рад чланова удружења у 23 локалне самоуправе, уведене су тактилне табле у Сомбору и Суботици и остварен је низ других активности како би се побољшао положај особа са инвалидитетом.

На седници су се обратила и Сузана Пауновић, в.д. директорка Канцеларије Владе Републике Србије за људска и мањинска права, која је говорила о усвојеној Конвенцији особа са инвалидитетом, где је подвукла да се у претходних неколико година направио квалитативни помак када је реч о спровођењу саме конвенције у пракси. Од 2016. године када је поднет последњи Извештај Комитету УН за права особа са инвалидитетом, добијено је 37 препорука које треба реализовати до 2020. године. Од тада је формирано посебно тело у Влади које прати спровођење препорука.

Заштитник грађана Зоран Пашалић истакао је да кључна оцена из редовног годишњег Извештаја, указује да приступачност, као један од основних предуслова за пуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом у свим областима друштвеног живота, и даље није довољно развијена, упркос солидном законском и стратешком оквиру.

На седници су се обратиле и Драгана Јовановић Аријас, члан Тима Владе за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом.

Након уводних речи, отворена је дискусија између представника удружења особа са инвалидитетом, народних посланика и ресорних представника Владе и организација.

Седници је председавала председница Одбора Миланка Јевтовић Вукојичић, а присуствовали су чланови и заменици чланова оба одбора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 2. децембар 2019. | 40. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 02.12.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5