Уторак, 19. јун 2018.

25. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

Чланови Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, размотрили су на седници одржаној 19. јуна, у начелу осам предлога закона, које је предложила Влада, а који су из надлежности рада овог Одбора.


Предлоге закона који се баве питањем радног права – Предлог закона о измени и допуни Закона о запошљавању странаца, Предлог закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима, Предлог закона о изменама и допунама Закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и о њиховој заштити и Предлог закона о изменама и допунама Закона о мирном решавању радних спорова, члановима Одбора образложила је Бојана Станић, в.д. помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Она је навела да се предложеним законима олакшава процедура за запошљавање странаца, односно сезонских радника, спречавају се злоупотребе и сузбија сива економија, док се Предлогом закона о изменама и допунама Закона о мирном решавању радних спорова додатно уређује ова област.

Након расправе, чланови Одбора предложили су Народној скупштини да прихвати наведене предлоге закона.

У наставку седнице, члановима Одбора су образложени и предлози закона из области борачко-инвалидске заштите и заштите споменика и спомен обележја - Предлог закона о изменама и допунама Закона о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основним правима бораца, војних инвалида и породица палих бораца и Предлог закона о ратним меморијалима. Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић истакао је да су Предлогом закона о изменама и допунама Закона о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица, као основна права, прописано право на месечно новчано примање, право на доходак за негу и право на породични додатак. Основна решења су да се права утврђују према просечним приходима корисника и чланова његовог домаћинства из претходне године, односно из првог наредног месеца по стицању прихода, уколико приход није остварен у претходној години.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о основним правима бораца, војних инвалида и породица палих бораца прописна су и право на борачки додатак, личну, породичну и увећану породичну инвалиднину, додатак за негу и помоћ и накнада за време незапослености. Негован Станковић је навео да је основно решење да се права уређују у одговарајућем процентуалном износу од просечне месечне зараде без пореза и доприноса у Републици из претходног месеца и додао да се износи зарада и проценти месечних зарада утврђују на основу података које објављује Републички завод за статистику.

Предлогом закона о ратним меморијалима регулише се ефикасније деловање државне управе у поступку заштите, редовног и инвестиционог одржавања, финансирања одржавања и уређења ратних меморијала, успостављања и вођења евиденција, као и уклањања или постављања нових ратних меморијала, навео је државни секретар.

Након конструктивне расправе, чланови Одбора предложили су Народној скупштини да прихвати предлоге закона.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом образложио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Ерић, истакавши да се изменама и допунама постојећег закона дефинишу износи, начин исплате и усклађивање износа родитељског додатка, у циљу да се подстицајним мерама односно, увећањем родитељског додатка, држава ухвати у коштац са једним од највећих проблема, недовољним бројем новорођене деце.

Чланови Одбора су већином гласова предложили Народној скупштини да прихвати Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом.

Седници је председавала председница Одбора Миланка Јевтовић Вукојичић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Драган Савкић, прим. др Бранимир Ранчић, Весна Николић Вукајловић, Томислав Жигманов, Бојан Торбица, Радован Јанчић, др Предраг Јеленковић, Марија Јањушевић, Јосип Броз, Горица Гајић, Ђорђе Комленски, прим. др Владо Бабић и Милена Ћорилић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 19. јун 2018. | 25. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 19.06.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја