Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Аранђеловац

Субота, 27. јул 2013.

21. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације

21.седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације одржана је 27. јула, у Аранђеловцу, у хотелу Извор, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ).


На овој седеници Одбор је разматрао информацију о 4G технологијама.
Презентације на тему 4G технологија имали су др Милан Јанковић, директор РАТЕЛ-а и представници Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.
Директор РАТЕЛ-а др Милан Јанковић говорио је о Плану намене радио-фреквенцијских опсега у Републици Србији и његовом садржају. Јанковић је представио тржиште електронских комуникација у Србији у 2012.години, фиксну мрежу, мобилне мреже, широкопојасни приступ и дистрибуцију медијских садржаја. Он је говорио и о расподели прихода у сектору електронских комуникација у 2012.години и о индексу ИКТ развоја. Чланови Одбора имали су прилику да се упознају и са коришћењем фреквенција намењених за јавне мобилне комуникације, као и са перспективама даљег развоја ових технологија. Јанковић је на крају презентације образложио потребе Републике Србије за националном широкопојасном мрежом и представио иновације које је потребно употребити за пројектовање ове мреже.
Испред Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација презентацију је одржао помоћник министра Небојша Васиљевић. Он је изнео преглед тренутног стања у области телекомуникација, мобилне телефоније и коришћењу Интернета у Србији, посебно се осврнувши на развој мобилних телекомуникација. Васиљевић је говорио и о LTE и WiMAX сервисима. Што се тиче увођења 4Г технологија у Србији, Васиљевић је рекао да је потребан одговарајући регулаторни оквир и додао и да је почетком октобра 2012.године усвојена Уредба о потврђивању Плана намене радио-фреквенцијских опсега, а да је следећи корак доношење планова расподеле, којима ће се ближе дефинисати услови коришћења сваког фреквенцијског опсега. Крајњи рок за дигитализацију је 17.јун 2015.године, у складу са међународно преузетим обавезама.
У закључку презентације наведено је да нове мобилне технологије четврте генерације, као што је LTE, имају боље перформансе у односу на раније технологије и обезбеђују остваривање захтева корисника у погледу брзине, количине података и доступности различитих сервиса.
Чланови Одбора интересовали су се за процес дигитализације у Србији, као и за капацитете за испуњавање прописаног рока дигитализације, а дискутовало се и о питању давања дозвола некомерцијалним емитерима.

Седници је председавао Дејан Раденковић, председник Одбора.

Аранђеловац: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 18. јун 2021. 13. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Чортановци Има фотографија Има видео снимака
Среда, 18. октобар 2017. 21. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Коридор 10, Грделичка клисура Има фотографија Има видео снимака
Среда, 21. септембар 2016. Друга седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Београд Има фотографија Има видео снимака

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.