Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Топола

Понедељак, 17. новембар 2014.

18. седница Одбора за европске интеграције – 15. новембар

На 18. седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 15. и 16. новембра у Тополи и Аранђеловцу, чланови Одбора дискутовали су о преговарачким поглављима 11 (Пољопривреда и рурални развој) и 12 (Безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика) о којима ће се преговарати у току преговарачког процеса за приступање ЕУ, као и о доступности и начинима коришћења средстава из ИПАРД фондова (предприступни фондови ЕУ за рурални развој).


15. новембар 2014.Учесници седнице Одбора за европске интеграције у Тополи

15. новембар 2014.Учесници седнице Одбора за европске интеграције у Тополи

Седницу је отворио председник Одбора Александар Сенић који је рекао да је ово прва седница Одбора за европске интеграције која се одржава ван седишта Народне скупштине. Одржавање седнице омогућено је кроз пројекат „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије“ који заједнички реализују Народна скупштина и Програм Уједињених нација за развој (УНДП)/Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ).
Члановима Одбора и осталим учесницима седнице добродошлицу је пожелео народни посланик и председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић. Он је представио основне привредне гране општине и нагласио да је Топола превасходно пољопривредна општина у којој доминира воћарство. Како је објаснио Јовановић, Топола је извозно оријентисана са 90 одсто производа који се извозе на руско тржиште. Драган Јовановић је истакао значај ИПА фондова и навео да се у Тополи тренутно реализују три европска пројекта.
Представник Министарства пољопривреде и заштите животне средине Дарко Јакшић представио је основне податке о поглављима 11 и 12 и нагласио да су потребне реформе за интеграцију домаће пољопривреде у јединствено тржиште ЕУ. Јакшић је рекао да су прави подаци о стању пољопривреде у Србији добијени пописом из 2012. године који је финансирала ЕУ.
Члановима Одбора обратила се и Сања Мешановић из Канцеларије за европске интеграције која је објаснила је како се одвија процес преговарања са ЕУ и начин израде акционих планова.
Седници је присуствовао амбасадор Словеније у Србији и некадашњи члан преговарачког тима Словеније Франц Бут који је на основу искуства своје земље, представио основне смернице и предлоге за преговоре са ЕУ. Франц Бут је говорио и о значају укључености локалних самоуправа у процес преговарања и изнео податак да се 40 одсто преговора са ЕУ односи на пољопривреду и безбедност хране.
Учесници седнице, међу којима су били и представници невладиног сектора, дискутовали су о субвенцијама у области пољопривреде и механизмима очувања животне средине, реституцији и закупу државног земљишта, а од Министарства и Канцеларије за европске интеграције затражени су одговори на проблеме са којима се суочавају пољопривредници у области пчеларства и лова.


Видео (1)

Субота, 15. новембар 2014. | 18. седница Одбора за европске интеграције 15.11.2014.

Топола: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Понедељак, 17. новембар 2014. 18. седница Одбора за европске интеграције – 16. новембар Аранђеловац Има фотографија Има видео снимака

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.