Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Bosilegrad

Четвртак, 28. септембар 2017.

16. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

Чланови Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво одржали су 28. септембра седницу ван седишта Народне скупштине, у Босилеграду, у просторијама СO Босилеград, на којој су размотрени проблеми образовања у национално мешовитим срединама.


28. септембар 2017. 16. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

28. септембар 2017. 16. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

Седници су присуствовали председник општине Босилеград и председник Националног савета бугарске националне мањине у Србији Владимир Захаријев, заменик председника општине и Националног савета бугарске националне мањине у Србији Стефан Стојков, представник Одбора за образовање Националног савета бугарске националне мањине Миле Самарџић и директори основних и средњих школа на територији Босилеграда, Димитровграда и Бабушнице.

Председник општине Босилеград и Националног савета бугарске националне мањине у Србији Владимир Захаријев информисао је чланове Одбора о постигнутим резултатима и проблемима везаним за процес образовања бугарске националне мањине у Србији. Он је истакао да је од велике важности што се после 30 година опет штампају уџбеници на језицима националних мањина и да деца, припадници националних мањина имају могућност да се школују на матерњем језику.

Заменик председника Општине и заменик председника Националног савета бугарске националне мањине у Србији Стефан Стојков навео је да је бугарска национална мањина у Србији настала после Првог светског рата и да данас општине Босилеград и Димитровград имају већинско бугарско становништво. Устав Србије гарантује право на школовање на матерњем језику, навео је Стојков и додао да је у претходном периоду приоритет рада Националног савета бугарске националне мањине био израда уџбеника на бугарском језику и да је постигнут велики успех испуњавањем тог циља. Стефан Стојков је навео и да постоји добра сарадња са Бугарском по питању студирања припадника бугарске националне мањине у Бугарској. Он је навео и да се бугарски језик изучава на београдском Универзитету као страни језик. Стојков је посебно нагласио значај чињенице да од пре пет година у Босилеграду постоји одељење Београдске пословне школе.

Члановима Одбора обратили су се и директори основних и средњих школа из Босилеграда, Димитровграда и Бабушнице. Они су истакли да је потребан већи фонд часова бугарског језика и да пређе из статуса изборног у статус обавезног предмета. Са члановима Одбора разговарали су и о квалитету наставе и опремљености кабинета у школама. Истакнут је значај штампања уџбеника на матерњем језику.

Седници је председавао заменик председника Одбора проф. др Љубиша Стојмировић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Фатмир Хасани, Ђорђе Косанић и Никола Савић.

Одбор је ову седницу одржао ван седишта Народне скупштине, у Босилеграду, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.


Видео (1)

Четвртак, 28. септембар 2017. | 16. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво 28.09.2017.

Bosilegrad: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Понедељак, 12. фебруар 2018. 21. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Svrljig Има фотографија Има видео снимака
Среда, 12. јул 2017. 12. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Crna Trava Има фотографија Има видео снимака
Петак, 4. новембар 2011. Шездесет четврта седница Одбора за науку и технолошки развој Backi Petrovac Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.