20. март 2023. Председник Народне скупштине у посети Парламенту Грузије

20. март 2023. Председник Народне скупштине у посети Парламенту Грузије

Понедељак, 20. март 2023.

Др Владимир Орлић на састанцима у Парламенту Грузије

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић одржао је данас састанке у Парламенту Грузије, у оквиру званичне посете Тбилисију.


Поред сусрета и разговора са председником Парламента Грузије Шалвом Папуашвилијем, председник Народне скупштине састао се и са председницом Одбора за европске интеграције Маком Ботчоршвили и председником Посланичке групе пријатељства са Републиком Србијом Ираклијем Мезурнишвилијем.

Саговорници су потврдили добре и традиционално пријатељске односе Србије и Грузије, базиране на историјској, културној и верској повезаности два народа, као и на принципијелном ставу о узајамном поштовању суверенитета и територијалног интегритета две државе. С тим у вези, председник Народне скупштине је захвалио на чврстој позицији Грузије по питању непризнавања тзв. „Косова“ и подршци када је реч о покушајима лажне државе да постане чланица међународних организација.

На агенди разговора нашла се и тема европских интеграција Србије и Грузије. Саговорници су потврдили међусобну подршку и спремност да, по овом питању, интензивно сарађују и размењују искуства. „Рачунајте на пуну подршку Србије, у сваком смислу“, поручио је председник Народне скупштине.

Током састанака је изражена спремност за унапређење сарадње у свим областима од обостраног интереса, посебно на економском плану, као и заинтересованост за интензивирање политичког дијалога. Такође, исказано је задовољство досадашњом парламентарном сарадњом, првенствено динамиком сусрета на највишем нивоу. Председник Народне скупштине је подсетио да је 2019. године потписан Споразум о партнерству између Народне скупштине Републике Србије и Парламента Грузије. „У духу Споразума, настављамо заједнички рад на интензивирању сарадње, којој ће посебан допринос дати ангажовање посланичких група пријатељства које функционишу у оба парламента“, рекао је др Орлић.

Председник Народне скупштине је све саговорнике у Парламенту Грузије детаљно информисао о актуелној ситуацији на КиМ и о ставу да, за Београд, питања од највећег значаја остају формирање ЗСО, безбедност Срба на КиМ и поштовање основних људских права нашег народа, која Приштина и Аљбин Курти лично, свакодневно и брутално крше. „Београд наставља да спроводи државну политику мира и стабилности за све. Ту политику у нашој земљи предводи председник Републике Александар Вучић, за њу је добио мандат, убедљиву подршку и поверење народа, а спроводе је и Народна скупштина, и Влада Србије. Управо је та политика, око које стојимо јединствено, претходних година омогућила да Србија забележи историјске успехе и резултате у бројним областима, на првом месту у економији, инфраструктури“, поручио је др Орлић.

Састанцима у Тбилисију присуствовале су потпредседница Народне скупштине Републике Србије и председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач, као и председница Посланичке групе пријатељства са Грузијом Дубравка Филиповски, које су, такође, потврдиле и личну опредељеност за унапређење свеукупне међупарламентарне сарадње.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2