Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Шабац

Петак, 11. јун 2021.

Осма седница Одбора за здравље и породицу

На седници, одржаној 11. јуна, у Шапцу, чланови Одбора размотрили су једину тачку дневног реда: актуелна епидемиолошка ситуација и информисање о вакцинацији становништва Мачванског округа.


11. јун 2021. Осма седница Одбора за здравље и породицу

11. јун 2021. Осма седница Одбора за здравље и породицу

Почетак седнице поздравио је градоначелник Шапца др Александар Пајић, који се захвалио Одбору и истакао да Шабац има добру и стабилну епидемолошку ситуацију, а да се борби са пандемијом ближи крај, стицањем колективног имунитета грађана Шапца и Републике Србије.
Дарко Лакетић, истакао је да је циљ седнице давање доприноса да се у наредном периоду подигне ниво здравствене заштите и повећа број вакцинисаних грађана. Навео је да се рецепт за успех налази у освешћивању грађана о значају вакцинације и стицању колективног имунитета становништва.

Др Лакетић истакао је да је седница сазвана како би се Одбор информисао о стању вакцинације становништва Мачванског округа, али и да се информишу о проблемима на које наилазе здравствене установе Округа, као изналажење решења за те проблеме.

Лакетић је упознао је учеснике скупа са информацијом да је 2. фебруара ове године образован Пододбор за праћење епидемиолошке ситуације због присуства заразне болести COVID-19, чији је задатак између осталог да разматра све активности које организују и спроводе органи Републике Србије, јединице локалне самоуправе и други субјекти, здравствене установе и физичка лица у циљу заштите становништава од заразних болести.

Председник Одбора навео је Пододбор разматрао присуство различитих сојева COVID-19 и и о четири врсте вакцина које су доступне грађанима Србије и а да су разрешене недоумице о примању вакцина када су у питању труднице и особе са хроничним болестима.

Лакетић је истако да с обзиром на чињеницу да грађани Србије могу да бирају вакцину, може се премашити предвиђени проценат од 50 одсто вакцинисаног становништва, до краја јуна, и достигне проценат од 70 одсто вакцинисаних.

Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац навео је да епидимиолошка ситуација на Мачванском округу има повољан ток, са тенденцијом пада заражених. У последња 24 часа, од COVID 19, оболело је четири особе, а од почетка пандемије урађено је више од 63 000 PCR тестова и више од 66 000 тестова антигенских тестова, навео је директор Завода. Број оболелих у Мачванском округу за време пандемије премашио је 27 000, а број активно оболелих је 142 становника у Мачванском округу. Таксативно наведено, другом дозом по градовима вакцинисано је 47, 3 одсто грађана у Малом Зворниу, у граду Шабац 50,2 одсто, Лозници 46,4 одсто, Богатићу 39 одсто, Љубовији 36,7 одсто, Коцељеви 35,1 одсто, а у Крупњу и Владимирцима ревакцинисало се 30 и 25 одсто становништва. Директор Завода истакао је да је Мачвански округ близу бројке од 200 000 датих доза вакцина, укључујући и грађане Босне и Херцеговине и Северне Македоније, који су искористили позив председника Републике Србије и дошли да се вакцинишу у Србију.

Седници су присуствовали и други представници Мачванског округа, начелник Мачванкоског управног Одбора Владан Карсавац, члан Градског већа за здравство Јелена Викић и представници, односно директори здравствених установа: Опште болнице Шабац, Опште болнице Лозница, Дома здравља Шабац, Дома здравља Коцељева, Дома здравља Мали Зворник, Дом здравља Љубовија, Дом здравља Владимирци, Дома здравља Богатић, Дома здравља Крупањ и директор филијале РФЗО у Шапцу. Представници здравствених установа предочили су Одбору како су се изборили са епидемијом, нагласивши да је велика помоћ пристигла од Владе Републике Србије, а да су највећи изазови са којима се установе боре недостатак стручног особља, санитетска возила и друга стручна апаратура.

У дискусији која је уследила, чланови Одбора сложили су се да ће указати на потребе здравствених установа Мачванског округа Министарству здравља и Републичком заводу за здравствени фонд.

Одржавање седница Одбора за здравље и породицу ван седишта Народне скупштине подржала је Вестминстерска фондација за демократију.

Седници је председавао председник Одбора др Дарко Лакетић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Никола Радосављевић, Светлана Милијић, Рајка Матовић, Слађана Николић, Невена Ђурић, др Марко Богдановић, Милица Николић, Наташа Ивановић, др Весна Ивковић и Борисав Ковачевић.


Видео (1)

Петак, 11. јун 2021. | Осма седница Одбора за здравље и породицу 11.06.2021.

Шабац: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 7. мај 2021. Седма седница Одбора за здравље и породицу Мерошина Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 30. јануар 2017. Пета седница Одбора за здравље и породицу Прокупље Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 11. април 2011. Четрдесет пета седница Одбора за здравље и породицу Краљево
Четвртак, 22. октобар 2009. Двадесет трећа седница Одбора за здравље и породицу Тутин
Четвртак, 11. октобар 2007. Шеста седница Одбора за здравље и породицу Београд

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.