29. мај 2016.  Учесници округлог стола „Земље Западног Балкана и борба против тероризма“

29. мај 2016. Учесници округлог стола „Земље Западног Балкана и борба против тероризма“

Недеља, 29. мај 2016.

Одржан округли сто посвећен борби против тероризма

У оквиру Регионалног молитвеног доручка, данас је у Дому Народне скупштине одржан округли сто под називом „Земље Западног Балкана и борба против тероризма“.


Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић је, у име домаћина, Народне скупштине, истакао важност глобалне борбе против тероризма, посебно нагласивши потребу за сарадњом приликом реализације пројеката и иницијатива из региона Западног Балкана, а које тој борби треба да допринесу.

„Земље Западног Балкана морају да дефинишу своју улогу у борби против тероризма, јер се по том питању налазимо на истом путу као и остатак света. Србија је део Европе, са циљем да буде члан ЕУ, па стога желимо да дамо свој допринос у овој борби“, истакао је Маринковић.

О безбедносним приликама у Србији, региону и свету говорили су министар одбране Републике Србије Зоран Ђорђевић и директор полиције Владимир Ребић, који су учеснике округлог стола упознали са карактеристикама тероризма данас, мигрантском кризом као извором тероризма, али и са потенцијалом региона Западног Балкана за допринос међународној борби против тероризма.

На скупу су о везама корупције, криминала и тероризма, као и изазовима са којима се суочавају, не само државни органи, већ и читава друштва, говорили министар унутрашњих послова Црне Горе Горан Даниловић, посланик албанског парламента Фатмир Метиу, министар одбране Македоније Зоран Јолевски, директор полиције Републике Српске Гојко Васић, посланик немачког Бундестага Јосип Јуратовић, председник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић, бивши градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић и амерички конгресмени.

Учесници округлог стола сложили су се да је потребно подржати јачање регионалне и међународне сарадње у борби против тероризма, подржати борбу против сиромаштва у региону и зауставити јачање десничарских идеја, које могу бити генератор терористичких аката. Оцењено је да је потребно јачање политичких елита за борбу против тероризма и разбијање везе између корупције, криминала и тероризма. Земље Западног Балкана спремне су за сарадњу у борби против тероризма, како на регионалном, тако и на међународном плану, имајући у виду да је тероризам данас глобални проблем, закључено је на скупу.

Округли сто „Земље Западног Балкана и борба против тероризма“ окупио је представнике министарстава одбране и унутрашњих послова, директоре полиција и парламентарце из региона, као и представнике америчког Конгреса и немачког Бундестага.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 2. децембар

Цео календар догађаја