Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Чортановци

Уторак, 17. фебруар 2009.

Девета седница Одбора за Косово и Метохију

Председник Одбора за Косово и Метохију Љубомир Краговић сазвао је за 17. фебруар 2009. године Девету седницу Одбора за Косово и Метохију која је одржана у Звечану.Председник Одбора за Косово и Метохију Љубомир Краговић сазвао је за 17. фебруар 2009. године Девету седницу Одбора за Косово и Метохију која је одржана у Звечану.

На дневном реду била је само једна тачка: Упознавање чланова Одбора са резултатима мисије EULEXу Аутономној покрајини Косово и Метохија.

Учествујући у раду Одбора, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић је рекао да “инциденти крајем 2008. и почетком 2009. године дају за право да сумњамо у мисију EULEXу оном делу у коме смо се договорили са УН да ће бити ту пре свега да штите све грађане Космета, да успоставе ред и мир, да гарантују безбедност свим грађанима на Косову и Метохији и да делују статусно неутрално“. Министар Богдановић је поновио да ће наш однос зависити од тога како та мисија у будућности буде радила и деловала на Космету.

Одбор је једногласно усвојио закључке у којима захтева од Владе Србије да оштром дипломатском акцијом у међународним институцијама затражи доследно поштовање међународног права, спречи кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН и захтева поштовање људских и националних права на Космету.

У закључцима се указује да је, у складу са Уставом Србије и декларацијама Народне скупштине о Косову и Метохији, потребно наставити дипломатску активност на спречавању признавања нелегално проглашене независности јужне српске покрајине, ојачати присуство државних органа на Космету, убрзати економско јачање подручја насељених српским и осталим неалбанским становништвом.

Одбор за КиМ захтева од Владе Србије да хитно сачини дугорочну и прецизну стратегију одрживог опстанка Срба и других неалбанаца и повратка више од 200 хиљада расељених и позива на јединство и солидарност свих политичких и економских снага Србије у интересу опстанка Срба у Покрајини и у борби за очување Косова и Метохије у Србији.

Чланови Одбора упутили су позив међународним снагама да поведу рачуна како би грађани српске националности у суботу, 21. фебруара на Задушнице несметано могли да обиђу гробове својих најмилијих.

Седници Одбора председавао је председник Љубомир Краговић.


Пре одржавања седнице Одбора, којој је од 15, присуствовало 14 чланова Одбора, чланови овог скупштинског тела су, заједно са другим посланицима Народне скупштине који су допутовали у Звечан, присуствовали седници Заједнице скупштина општина Косова и Метохије.

Чортановци: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Понедељак, 18. април 2011. Двадесет осма седница Одбора за Kосово и Метохију Косовска Митровица
Четвртак, 2. јул 2009. Шеснаеста седница Одбора за Kосово и Метохију Штрпце
Уторак, 14. април 2009. Дванаеста седница Одбора за Kосово и Метохију Косовска Митровица
Четвртак, 1. новембар 2007. Пета седница Одбора за Косово и Метохију Грачаница Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.