Петак, 20. мај 2011.

Одржана седница Парламентарног одбора Централноевропске иницијтиве

Отварајући седницу, председавајући ПД ЦЕИ, народни посланик Иван Јовановић поздравио је учеснике и истакао да Србија први пут председава ЦЕИ.


Отварајући седницу, председавајући ПД ЦЕИ, народни посланик Иван Јовановић поздравио је учеснике и истакао да Србија први пут председава ЦЕИ. Указао је на значај доношења закона из области заштите животне средине за европски пут и подсетио да је у Србији остварен значајан напредак у тој области усвајањем пакета закона и потврђивањем споразума. Јовановић је рекао да у Народној скупштини постоји неформална група “зелени” и да је то добар начин да се посланици укључе у активности на промоцији “зеленог” законодавства и праћењe спровођења закона.

Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић је, у име председнице Народне скупштине и у своје име, пожелела добродошлицу учесницима скупа и нагласила да је парламент право место за прављење заједничког договора земаља у региону о значајним питањима као што је заштита животне средине. По њеном мишљењу, ЦЕИ је доказ да државе чланице ове организације, без обзира на бројне различитости, могу да нађу заједничи интерес, да се сложе око битних питања и да од тога сви имају корист.

Учесницима скупа обратио се и министар заштите животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић који је рекао да је током 2009. године у Србији усвојено 16 закона који су дефинисали све области важне за заштиту животне средине и да је донето и више од 300 подзаконских аката.

На дневном реду биле су две теме: “Одрживи развој и заштита животне средине - улога Парламента” и “Перспективе развоја ЦЕИ”. На седници је најављено да ће бити речи и о иницијативи за оснивање парламентарне скупштине Југоисточне Европе.

На крају седнице, Парламентарни одбор Парламентарне димензије Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) усвојио је Декларацију (DOC, 2,1MB)


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2