27. октобар 2015. Заменик генералног секретара Бранко Маринковић прима енергетски пасош у име Народне скупштине

27. октобар 2015. Заменик генералног секретара Бранко Маринковић прима енергетски пасош у име Народне скупштине

Уторак, 27. октобар 2015.

Уручени енергетски пасоши зградама Народне скупштине, Владе Републике Србије и Палате Србија

У Дому Народне скупштине званично су уручени енергетски пасоши за зграду Парламента, Владе Републике Србије и Палату Србија.


Енергетски пасоши представљају значајан документ на путу енергетске ефикасности, посебно узевши у обзир процес евроинтеграција који сам по себи намеће европске стандарде у уштеди електричне енергије.

Председница Парламентарног форума за енергетску политику Србије проф. др Александра Томић рекла је да је обавеза Србије да смањи потрошњу електричне енергије, јер се тиме остварује уштеда у буџету. То је такође обавеза и сваког појединца, сматра Томић.

„Немојте чекати да струја поскупи да бисте постојеће сијалице заменили лед сијалицама које троше неупоредиво мање струје. Када бирате електричне уређаје, обратите пажњу да ли су економични у потрошњи енергије, и наравно, учите децу од малих ногу да је штедња струје важна“, рекла је Томић.

Руководилац пројекта ГИЗ Енергетска ефикасност у зградарству Рената Шиндлбек истакла је да је издавање енергетског пасоша прави пут ка откривању кризних тачака на објекту и студија о томе како их санирати и тиме допринети уштеди енергије, што ће последично допринети и заштити животне средине.

Иначе, ГИЗ је предузео кораке кроз пружање подршке институцијама у Србији у покретању и имплементацији националног програма енергетске ефикасности у зградарству, поспешивању сарадње јавног и приватног сектора, као и израду енергетских пасоша. Са друге стране Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре и Министарство рударства и енергетике створили су основни законски оквир кроз релевантне законе и правилнике. Значајну улогу у пројекту имао је Архитектонски факултет Универзитета у Београду, који је у оквиру ЕУ пројекта ТАБУЛА, урадио Националну типологију стамбених објеката Србије.

На свечаном уручењу енергетских пасоша говорили су заменик амбасадора Савезне Републике Немачке Александер Јунг, државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић, државни секретар Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Дејан Трифуновић и професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду др Милица Јовановић Петровић.

Енергетске пасоше свечано је уручила председница Парламентарног форума за енергетску политику Србије проф. др Александра Томић. У име Народне скупштине пасош је примио заменик генералног секретара Бранко Маринковић, а у име Владе Републике Србије и Палате Србија, заменик генералног секретара Владе Тамара Стојчевић.

Званичном уручењу претходила је изложба Енергетска ефикасност у зградарству.

Обараћања и уручење енергетских пасоша можете погледати овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5