Делегација у Парламентарној скупштини НАТО

Парламентарна скупштина НАТО је трансатланска интерпарламентарна организација која окупља националне парламенте 30 земаља чланица НАТО, као и партнерских земаља. Иако независна од НАТО, Скупштина представља значајну везу између НАТО и националних парламената. Подиже парламентарну свест о безбедносним питањима, повећава транспарентност НАТО политика и унапређује заједничке вредности на којима је заснована НАТО алијанса.

Годишње се одржавају два заседања, пролећно и јесење (годишње), у различитим земљама. Одбори и пододбори израђују извештаје чије се нацрти разматрају током пролећног заседања Скупштине. Извештаји се мењају и ажурирају пре разматрања, измена и усвајања на годишњем јесењем заседању. На годишњем заседању одбори такође разматрају смернице које се изгласавају у целини на Скупштини и упућују Северноатланском савету.

Осим током скупштинских заседања, одбори и пододбори се састају током године у земљама чланицама и придруженим земљама да би их водећи владини и парламентарни представници, као и академици и стручњаци, обавештавали о ситуацији.

Наша земља је придружени члан од 2007. године.

Више информација о организацији на: www.nato-pa.int

Активности

 • Шеф сталне делегације при ПС НАТО Драган Шормаз одржао је 10. јун 2022. године виртуелни састанак са шефом делегације Врховне раде Украјине у ПС НАТО Јехором Чернијевим.

 • Шеф сталне делегације у ПС НАТО Драган Шормаз и чланови сталне делегације Снежана Пауновић и Сандра Јоковић учествовали у посети Одбора за економију и безбедност ПС НАТО (Пододбора за транзицију и развој), од 7. до 9. јуна 2022. године.

 • Шеф сталне делегације при ПС НАТО Драган Шормаз и чланови делегације Снежана Пауновић и проф. др Зоран Драгишић учествовали на пролећном заседању ПС НАТО у Виљнусу, Република Литванија, од 27. до 30. маја 2022. године.

 • Народна скупштина била је домаћин 101. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО „Евроатлантске интеграције, партнерство за мир и даљи кораци у суочавању са преосталим изазовима на Западном Балкану“, од 15. до 17. новембра 2021. године, у Београду. Нашу делегацију предводио је и био домаћин шеф делегације Драган Шормаз.

 • Шеф делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини НАТО Драган Шормаз учествовао на 67. годишњем заседању ПС НАТО, које је одржано од 8. до 11. октобра 2021. године, у Лисабону.

 • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз и чланови делегације Снежана Пауновић, Андријана Аврамов и Сандра Јоковић учествовали су, 17. маја 2021. године, на пленуму пролећног заседања ПС НАТО.

 • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз и чланови делегације учествовали су на виртуелном састанку Пододбора за технолошке трендове и безбедност, који се одржао 31. марта 2021. године.

 • Чланови делегације Народне скупштине у ПС НАТО Драган Шормаз и Данијела Вујичић, и народни посланици проф. др Жарко Обрадовић, Наташа Михаиловић-Вацић, Сандра Јоковић и Предраг Рајић, учествовали су, 24. фебруар 2021. године, на виртуелном састанку чији је домаћин била Америчка мисија при НАТО (УСНАТО). Циљ оваквих састанака је информисање и унапређења партнерства Србије са НАТО.

 • Шеф делегације Народне скупштине у ПС НАТО Драган Шормаз и чланови делегације Снежана Пауновић и Бранимир Јовановић учествовали су, 14. јануара 2021. године, на виртуелном Оријентационом семинару ПС НАТО.

 • Шеф сталне делегације у ПС НАТО Драган Шормаз учествовао је на 66. годишњем заседању ПС НАТО од 18. до 23. новембра 2020. године, чији је формални домаћин била Грчка, али је заседање одржано виртуелним путем.

 • Шеф сталне делегације у ПС НАТО Драган Шормаз учествовао је 12. новембра 2020. године на Роуз-Рот вебинеру посвећеном Западном Балкану под називом „Евро-атлантске интеграције на Западном Балкану: Шта даље?“.

 • Шеф сталне делегације у ПС НАТО Драган Шормаз учествовао је 26. октобра 2020. године, на виртуелном састанку ПС НАТО, на коме су учесници имали прилику да размене мишљења о актуелним питањима са замеником генералног секретара НАТО Мирчеом Геоаном (Mircea Geoana).

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка Место Годиште
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Будите у току