Делегација у Парламентарној скупштини НАТО

Парламентарна скупштина НАТО је трансатланска интерпарламентарна организација која окупља националне парламенте 28 земаља чланица НАТО, као и партнерских земаља. Иако независна од НАТО, Скупштина представља значајну везу између НАТО и националних парламената. Подиже парламентарну свест о безбедносним питањима, повећава транспарентност НАТО политика и унапређује заједничке вредности на којима је заснована НАТО алијанса.

Годишње се одржавају два заседања, пролећно и јесење (годишње), у различитим земљама. Одбори и пододбори израђују извештаје чије се нацрти разматрају током пролећног заседања Скупштине. Извештаји се мењају и ажурирају пре разматрања, измена и усвајања на годишњем јесењем заседању. На годишњем заседању одбори такође разматрају смернице које се изгласавају у целини на Скупштини и упућују Северноатланском савету.

Осим током скупштинских заседања, одбори и пододбори се састају током године у земљама чланицама и придруженим земљама да би их водећи владини и парламентарни представници, као и академици и стручњаци, обавештавали о ситуацији.

Наша земља је придружени члан од 2007. године.

Више информација о организацији на: www.nato-pa.int

Активности

 • Драган Шормаз, шеф сталне делегације НС у ПС НАТО и Жарко Мићин, заменик члана, учествовали су 4. маја 2020. године на видео конференцији са полазницима 136. Курса за више официре НАТО колеџа из Рима.

 • Шеф делегације Народне скупштине у ПС НАТО и члан Глобалне парламентарне мреже ОЕЦД Драган Шормаз учествовао је на састанку Глобалне парламентарне мреже ОЕЦД који је одржан у Паризу од 24. до 26. фебруара 2020. године. Састанак је организован заједно са ПС НАТО и у сарадњи са организацијом „Жене политички лидери“.

 • Шеф сталне делегације Драган Шормаз и заменик члана Жарко Мићин били су у посети Комитету о цивилној димензији безбедности ПС НАТО од 4. до 7. новембра 2019. годне у Паризу и Стразбуру.

 • Чланови сталне делегације Народне скупштине у ПС НАТО Владимир Ђукановић и доц. др Иван Бауер учествовали у НАТО оријентационом програму, који се 1. и 2. jула 2019. године одржао у седишту НАТО у Бриселу.

 • Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини НАТО у саставу: Драган Шормаз, шеф делегације, мр Дејан Раденковић, Владимир Ђукановић и доц. др Иван Бауер учествовала у раду пролећног заседања Парламентарне скупштине НАТО, у Братислави, Словачка Република, од 31. маја до 3. јуна 2019. године.

 • Шеф сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини НАТО Драган Шормаз и заменик члана проф. др Зоран Драгишић учествовали на 100. јубиларном Роуз-Рот семинару, у Бриселу, 25. и 26. априла 2019. године.

 • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз учествовао на састанку Глобалне парламентарне мреже Организације за економску сарадњу и развој 14. и 15. фебруара 2019. године у Паризу. Састанак су заједнички организовали ОЕЦД и Парламентарна скупштина НАТО.

 • Чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО, шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације Владимир Ђукановић, мр Дејан Раденковић и Наташа Сп. Јовановић, учествовали на 64. годишњем заседању ПС НАТО од 16. до 19. новембра 2018. године у Халифаксу, Канада.

 • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз и члан сталне делегације Владимир Ђукановић учествовали на заједничком састанку Одбора за одбрану и безбедност ПС НАТО и Специјалне групе за Медитеран и Блиски исток, у Лисабону и Мадриду, од 24. до 28. септембра 2018. године.

 • Чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО учествовали на 98. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО „Евроатлантске интеграције Западног Балкана: оснаживање европског мировног пројекта“, од 27. до 29. јуна 2018. године у Скопљу, у саставу: шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације Владимир Ђукановић, мр Дејан Раденковић и др Иван Бауер.

 • Чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО учествовали на пролећном заседању Парламентарне скупштине НАТО, од 25. до 28. маја 2018. године у Варшави, у саставу: шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације Владимир Ђукановић, мр Дејан Раденковић, Наташа Сп. Јовановић и мр Јасмина Николић.

 • Чланови сталне Делегације Народне скупштине при ПС НАТО учествовали су на 97. Роуз-Рот семинару ПС НАТО „Грузија и црноморски регион: у новом геополитичком поретку“ од 23. до 25. априла 2018. године у Батумију, Грузија. Делегацију Народне скупштине су чинили шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације мр Дејан Раденковић, мр Јасмина Николић и проф. др Зоран Драгишић.

 • Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић, чланови сталне Делегације Народне скупштине у ПС НАТО, чланови одбора за спољне послове, за одбрану и унутрашње послове и за европске интеграције, разговарали су, 18. априла 2018. годин у Народној скупштини, са делегацијом Пододбора за будуће безбедносне и одбрамбене капацитете ПС НАТО, која је боравила у званичној посети Републици Србији. Делегацију су чинили посланици из Португала, Литваније, Уједињеног Краљевства, Италије, Чешке, Летоније, Шпаније и Турске.

 • Заменик члана делегације НС при ПС НАТО проф. др Зоран Драгишић посетио је Одбор за науку и технологију ПС НАТО (Пододбор за технолошке трендове и безбедност) у Берлину, Бремену и Магдебургу од 13. до 17. новембра 2017. године.

 • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз учествовао у заједничкој посети Пододбору за демократско управљање и Пододбору за трансатлантске односе ПС НАТО у Филаделфији и Карлајлу, Пенсилванија, САД, од 18. до 22. септембра 2017. године.

 • Делегација Народне скупштине учествовала на Парламентарном програму обуке, који Парламентарна скупштина НАТО организовала за чланове сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО, као и за чланове одговарајућих скупштинских одбора, 18. и 19. септембра 2017. године у Бриселу, Краљевина Белгија. Делегација Народне скупштине била је у следећем саставу: Жарко Мићин, Владимир Ђукановић, мр Јасмина Николић, проф. др Зоран Драгишић, др Иван Бауер, проф. др Љубиша Стојмировић и Дубравка Филиповски.

 • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз учествовао на 95. Роуз-Рот семинару ПС НАТО „Ка безбеднијој и стабилнијој Украјини и црноморском региону“, од 3. до 5. јула 2017. године у Кијеву, Украјина.

 • Народна скупштина била је домаћин делегацијама Одбора за економију и безбедност и Пододбора за транзицију и развој ПС НАТО 12. и 13. јуна 2017. године и том приликом је одржан заједнички сусрет са шефом делегације Народне скупштине у ПС НАТО Драганом Шормазом и члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и Одбора за одбрану и унутрашње послове и одвојени сусрети са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић и потпредседником Народне скупштине Верољубом Арсићем.

 • Чланови сталне делегације Народне скупштине ПС НАТО учествовали на пролећном заседању Парламентарне скупштине НАТО од 26. до 29. маја 2017. године у Тбилисију, Република Грузија. Делегацију Народне скупштине чинили су шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације Владимир Ђукановић, проф. др Зоран Драгишић, мр Јасмина Николић и Жарко Мићин.

 • Шеф и члан сталне делегације ПС НАТО Драган Шормаз и Владимир Ђукановић учествовали на заједничком 94. Роуз-Рот семинару и семинару Специјалне групе за Медитеран и Блиски исток ПС НАТО, од 21. до 23. марта 2017. године у Сарајеву.

 • Стална делегација Народне скупштине при ПС НАТО учествовала је на 62. годишњем заседању ПС НАТО, од 18. до 21. новембра 2016. године у Истанбулу, Република Турска. Делегацију су чинили: шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације Владимир Ђукановић, проф. др Зоран Драгишић, Наташа Сп. Јовановић и мр Јасмина Николић.

 • Шеф делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз, учествовао је на заједничком састанку Пододбора за партнерства НАТО и Специјалне групе за Медитеран и Блиски исток ПС НАТО, који је у сарадњи са Парламентом Републике Италије одржан од 27. до 29. октобра 2016. године у Риму.

 • X сазив – АКТИВНОСТИ

 • IX сазив – АКТИВНОСТИ

 • VIII сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Будите у току