Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Житиште

Понедељак, 20. септембар 2010.

Двадесет шеста седница Одбора за равноправност полова

Одбор за равноправност полова одржао је 20. септембра у Житишту седницу у форми округлог стола. Тема седнице је била положај жена на селу.Одбор за равноправност полова одржао је 20. септембра у Житишту седницу у форми округлог стола. Тема седнице је била положај жена на селу.

На почетку рада, председница др Гордана Пауновић–Милосављевић упознала је учеснике округлог стола са надлежностима и радом Oдбора за равноправност полова и истакла је његов најважнији задатак да разматра предлоге закона, других прописа и општих аката са становишта унапређења равноправности полова. Посебно је нагласила да је крајем прошле године усвојен Закон о равноправности полова на чијем доношењу су се чланови Одбора значајно ангажовали. У циљу јачања контролне улоге, Одбор повремено држи седнице у локалним срединама како би се упознао са радом канцеларија за родну равноправност и проблемима у њиховом раду, рекла је председница Одбора.

Говорећи о положају жена у Средњебанатском управном округу начелница тог огруга Тања Дуловић је указала да су жене на селу у изузетно тешком положају. Оне најчешће немају своју имовину, нити су запослене, што је главни узрок њиховог лошег положаја. Преко 90 одсто жена које раде само у сеоским домаћинствима и чији је рад „невидљив“ нема ни одговарајућу здравствену заштиту. Осим тога, смањује се и број жена предузетника.

Председница Комисије за родну равноправност у Житишту Марија Исаков истакла је да је Општина Житиште међу првима у Србији основала канцеларију пре пет годинa и донела одлуку о равноправној заступљености жена у општинским органима. Комисија је окупила жене са села у 12 различитих удружења, организује едукативне програме и заинтересована је за укључивање у развојне програме који имају обезбеђено финансирање.

Представница Зрењанинског едукативног центра Радослава Аралица говорила је о неравноправном положају жена на тржишту рада и указала на бројне примере дискриминације жена приликом запошљавања. Истакла је и да су жене у сеоским срединама више изложене насиљу, а да у таквим ситуацијама ређе траже помоћ у односу на жене из града.

Чланица Одбора Јелена Травар-Миљевић представила је CEDAW Конвенцију и говорила о локалним механизмима и положају жена на селу.

У разговору је највећа пажња посвећена питању на који начин побољшати економски положај жена на селу и обезбедити им једнаке могућности у области рада и запошљавања.

Покренуте су иницијативе за измене појединих закона које би требало да допринесу побољшању економског положаја жена на селу.У раду седнице учествовали су народни посланици Милетић Михајловић, Елвира Ковач, Злата Ђерић, Бранка Љиљак и Душанка Плећевић и представници локалне самоуправе Општине Житиште.

По завршетку расправе, Одбор је закључио да предложи закључаке, о којима ће се изјаснити на својој наредној седници.

Житиште: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 15. новембар 2019. 24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Панчево Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 6. новембар 2017. 13. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Суботица Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Нови Сад Има фотографија
Петак, 27. новембар 2015. 36. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Зрењанин
Петак, 19. јун 2015. 33. седница Одборa за људска и мањинска права и равноправност полова Димитровград
Четвртак, 23. април 2015. 26. седницa Oдбора за људска и мањинска права и равноправност полова Сјеница
Уторак, 18. новембар 2014. 15. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Врњачка Бања Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 28. септембар 2009. Тринаеста седница Одбора за равноправност полова Ниш
Субота, 13. октобар 2007. Пета седница Одбора за међунационалне односе Кикинда Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.