1. новембар 2021. Учесници састанка

1. новембар 2021. Учесници састанка

Понедељак, 1. новембар 2021.

Састанак Посланичке групе пријатељства са Републиком Корејом и амбасадора Кореје у Србији

У Дому Народне скупштине састали су се чланови Посланичке групе пријатељства са Корејом и амбасадор Републике Кореје у Србији Хјонг-чан Че.


Председница ПГП са Републиком Корејом Ивана Поповић је на почетку састанка упознала амбасадора са податком да ПГП са Републиком Корејом чини 18 народних посланика и додала да је у овом сазиву тај број већи у односу на претходни.

Констатовала је да су односи две земље добри и пријатељски и да их последњих година карактерише интензивирање политичког дијалога на високом нивоу.

Говорећи о економској сарадњи, она је нагласила да је Србија посебно заинтересована за даљи долазак корејских инвеститора у Србију и додала да постоје значајни потенцијали за повећање извоза прехрамбених и пољопривредних производа из Србије у Кореју. 

Осврнула се на податак да је Корејска агенција за унапређење трговине КОТРА у децембру 2015. отворила представништво у Београду. Међу најзначајнијим корејским инвестицијама су компанија Јура (YURA), која је у Србији до сада отворила четири фабрике и која запошљава око 7.000 људи, као и Компанија „LS Group". У Смедеревској Паланци, маја 2020. године, положен је камен темељац за изградњу производног погона компаније „Kyungshin Cable", за производњу делова за традиционалне аутомобиле, као и компоненте за електричне батерије аутомобила високе технологије, навела је Поповић.

Поповић је изразила захвалност Републици Кореји на донацијама упућеним Србији, које су до сада у вредности од око милион евра, посебно у циљу развоја e-Управе. Подсетила је на поплаве које су задесиле Србију 2014. године, када је Република Кореја пружила хуманитарну помоћ и донације у висини од сто хиљада долара. Такође, осврнула се и на донацију упућену Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, али и прилици да у времену кризе набавимо неопходну медицинску опрему и материјал за потребе наше земље.

Председница ПГП са Републиком Корејом је указала на податак да се 2019. године навршило 30 година од успостављања дипломатских односа Србије и Кореје и додала да једино питање које оптерећује односе две земље је корејско признање једнострано проглашене независности Косова. Али охрабрује чињеница да са тзв. Косовом, Кореја није успоставила дипломатске односе, подвукла је Поповић.

Према њеним речима, Србија je привржена свом европском путу, посвећена реформама и сарадњи са институцијама Европске уније и пружа пуну подршку и допринос свим пројектима које ЕУ спроводи како у Србији, тако и у региону Западног Балкана.

Амбасадор Републике Кореје у Србији Хјонг-чан Че је изразио захвалност на организованом састанку и навео да је претходних 30 година дипломатских односа, донело плодоносну економску и културну сарадњу. Корејски амбасадор је нагласио да корејска страна изузетно цени помоћ Србије која је током периода пандемије авионом „Ер Србије“ вратила држављане Кореје у Сеул.

Када је реч о парламентарној сарадњи, амбасадор Че је нагласио да последњих година је она интензивирана и додао да је тадашња председница Парламента Маја Гојковић посетила Парламент Кореје, као и да је председник Парламента Кореје посетио Србију у време одржавања 141. Скупштине Интерпарламентарне уније.

Амбасадор Че је подсетио саговорнике да је Влада Кореје упутила хуманитарну помоћ у вредности од 300.000 америчких долара у циљу помоћи одговору Србије на пандемију. Такође је информисао саговорнике да Влада Кореје сарађује са Србијом у подели знања и исукстава, посебно у пољу е-Владе и дигитализације.

На састанку су учествовали и говорили чланови ПГП са Републиком Корејом, Лав-Григорије Пајкић, Вук Мирчетић, Небојша Павловић и Лука Кебара.

Небојша Павловић је говорио о великој корејској инвестицији у Смедеревској Паланци, општини из које и он долази и додао да је у мају 2020. године положен камен темељац за изградњу производног погона компаније „Kyungshin Cable“, која ће упослити око 700 радника.

Лав-Григорије Пајкић је исказао своје импресије по питању корејске филмске индустрије и интересовао се за могућност да српски студенти филмске уметности студирају у Кореји.

Вук Мирчетић је указао на могућност развоја академске сарадње, у вези са писањем научних радова, као и за организовање заједничких међународних научних конференција. 

Лука Кебара је говорио, такође, о развијању сарадње у области научне технологије, имајући у виду да је Кореја једна од најразвијенијих земаља у свету по питању научних достигнућа, те да би нам њихова искуства била драгоцена.

Амбасадор Кореје је након обраћања народних посланика закључио да две земље имају доста сличности, нарочито у области образовања и академске сарадње.

Саговорници су на крају састанка оценили да постоји обострани интерес за унапређење сарадње у области туризма, наменске индустрије, културе, просвете, науче и технолошке сарадње, као и да наше две земље су решене да блиско сарађују на свим пољима без обзира на географску удаљеност.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2