28. децембар 2021. Шеснаеста седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

28. децембар 2021. Шеснаеста седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Уторак, 28. децембар 2021.

Шеснаеста седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сазвао је Шеснаесту седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години, за уторак, 28. децембар 2021. године, са почетком у 10.00 часова.


На самом почетку седнице, председник Народне скупштине Ивица Дачић позвао је народне посланике да минутом ћутања одају почаст преминулом заменику генералног секретара Народне скупштине Бранку Маринковићу.

Пре утврђивања дневног реда, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици, Милија Милетић, Јасмина Кранац, Розалија Екрес, Ђорђе Милићевић и Милимир Вујадиновић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

За ову седницу је утврђен следећи дневни ред:

 1. Предлог закона о измени Закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама, који је поднела Влада;
 2. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства;
 3. Листа кандидата за члана Савета Комисије за заштиту конкуренције, коју је поднео Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику;
 4. Извештај о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге за 2020. годину, који је поднела Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске, са Предлогом закључка Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације;
 5. Предлог одлуке o давању сагласности на Измене и допуне Финансијског плана Комисије за хартије од вредности за 2021. годину, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава;
 6. Предлог одлуке o давању сагласности на Финансијски план Комисије за хартије од вредности за 2022. годину, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава;
 7. Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Регулаторног тела за електронске медије за 2022. годину, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава;
 8. Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Агенције за енергетику Републике Србије за 2022. годину, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава;
 9. Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, који је поднела Влада;
 10. Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на Западном Балкану, који је поднела Влада;
 11. Предлог закона о потврђивању Споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, који је поднела Влада;
 12. Предлог закона o потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Републике Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (AEOS), који је поднела Влада и
 13. Предлог закона о потврђивању Споразума о повезивању шема електронске идентификације грађана Западног Балкана, који је поднела Влада (број 011-2455/21 од 27. децембра 2021. године)
Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да се обави заједнички начелни и јединствени претрес о тачки 1. и тачкама од 4. до 13. дневног реда седнице и заједнички јединствени претрес о тачкама 2. и 3.

Народна скупштина започела је заједнички начелни и јединствени претрес о тачки 1. и тачкама од 4. до 13. дневног реда седнице.

Предлоге закона у име предлагача образлагали су потпредседник Владе Бранислав Недимовић и министар за бригу о породици и демографију Радомир Дмитровић.

Народна скупштина је током дана водила и закључила заједнички начелни и јединствени претрес о тачки 1. и тачкама од 4. до 13. дневног реда седнице.

У наставку рада Народна скупштина је водила и закључила заједнички јединствени претрес о тачкама 2. и 3. дневног реда седнице.

Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач обавестила је народне посланике да прекида текућу седницу, због одржавања Девете посебне седнице Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву, те да ће бити благовремено обавештени о њеном наставку.

Другог дана рада, 29. децембра, Народна скупштина обавила је расправу у појединостима о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда, председник Народне скупштине Ивица Дачић одредио је среду, 29. децембар 2021. године, у 17.33 часова као Дан за гласање о тачкама дневног реда Шеснаесте седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.

Дан за гласање

У дану за гласање, 29. децембра, већином гласова усвојени су Предлог закона о измени Закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама, који је поднела Влада, као и Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства.

Већином гласова народних посланика за члана Савета Комисије за заштиту конкуренције изабран је Чедомир Радојчић, на основу Листе кандидата коју је поднео Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику.

Народна скупштина је усвојила Извештај о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге за 2020. годину, који је поднела Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске, са Предлогом закључка Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, као и Предлог одлуке o давању сагласности на Измене и допуне Финансијског плана Комисије за хартије од вредности за 2021. годину, Предлог одлуке o давању сагласности на Финансијски план Комисије за хартије од вредности за 2022. годину, Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Регулаторног тела за електронске медије за 2022. годину, Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Агенције за енергетику Републике Србије за 2022. годину, које је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

У Дану за гласање су усвојени и Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на Западном Балкану, Предлог закона о потврђивању Споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, Предлог закона o потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Републике Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (AEOS) и Предлог закона о потврђивању Споразума о повезивању шема електронске идентификације грађана Западног Балкана, које је поднела Влада.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о измени Закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама

2. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију

3. Листа кандидата за члана Савета Комисије за заштиту конкуренције

4. Извештај о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге за 2020. годину

5. Предлог одлуке o давању сагласности на Измене и допуне Финансијског плана Комисије за хартије од вредности за 2021. годину

6. Предлог одлуке o давању сагласности на Финансијски план Комисије за хартије од вредности за 2022. годину

7. Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Регулаторног тела за електронске медије за 2022. годину

8. Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Агенције за енергетику Републике Србије за 2022. годину

9. Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом

10. Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на Западном Балкану

11. Предлог закона о потврђивању Споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану

12. Предлог закона o потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Републике Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (AEOS)

13. Предлог закона о потврђивању Споразума о повезивању шема електронске идентификације грађана Западног Балкана

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање и одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Шеснаесту седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.


Видео (3)

Уторак, 28. децембар 2021. | Шеснаеста седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 28.12.2021.(I)

Уторак, 28. децембар 2021. | Шеснаеста седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 28.12.2021.(II)

Уторак, 28. децембар 2021. | Шеснаеста седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 28.12.2021.(III)Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2