5. октобар 2022. Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић са амбасадорком Белгије у Београду Кати Бугенхоут

5. октобар 2022. Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић са амбасадорком Белгије у Београду Кати Бугенхоут

Среда, 5. октобар 2022.

Председник Одбора за спољне послове примио амбасадорку Белгије у Београду

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић састао се у Народној скупштини са амбасадорком Белгије у Београду Кати Бугенхоут, са којом је разговарао о актуелној политичкој ситуацији и перспективама европских интеграција Србије.


Борко Стефановић је истакао да је, у овим изазовним временима, изузетно битно да Србија заузме исправну страну, и навео да ће, као председник Одбора за спољне послове, предложити Одбору и на пленарној седници, предлог документа којим се усаглашава спољна политика Србије са ЕУ. Он је навео да је Европска унија најбитнији економски партнер Србије и инвеститор, али и да је битна у смислу заједничких вредности, као што су једнакост и социјална правда. Стефановић је додао да Европска унија, без Србије и осталих земаља региона Западног Балкана, неће бити комплетна, ни стабилна.

Амбасадорка Кати Бугенхот се сложила да је Србији, као европској земљи, место у Европској унији и додала да би се, убрзањем процеса европских интеграција повећала и подршка грађана Србије чланству у ЕУ. Она је навела и да је битно да се европским земљама представи права слика Србије, указавши да су недовољно представљени сви њени потенцијали и капацитети.

Саговорници су се сложили и да су регионалне иницијативе, као што су Берлински процес и Отворени Балкан, изузетно битне за сарадњу држава Западног Балкана, али и за њихове европске перпсективе.

Разговарајући о ситуацији на Косову и Метохији, председник Одбора за спољне послове и амбасадорка Белгије су заједнички оценили да је важно да се настави дијалог између Београда и Приштине, о свим отовореним питањима.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31