28. септембар 2011. Делегација Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у посети Народној скупштини

28. септембар 2011. Делегација Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у посети Народној скупштини

Среда, 28. септембар 2011.

Делегација Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у посети Народној скупштини

Делегација Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, која борави у дводневној радној посети Београду, 28. и 29. септембра 2011. године, посетила је данас Народну скупштину.


У Дому Народне скупштине делегација из Босне и Херцеговине, састала се данас са члановима Одбора за одбрану и безбедност, Одбора за уставна питања, Законодавног одбора, Одбора за иностране послове и Одбора за европске интеграције.

Председавајућа Заједничкој комисији Душанка Мајкић и њени заменици Бојана Кришто и Шефик Џаферовић прво су се састали са члановима Одбора за одбрану и безбедност. Поздрављајући госте, председник Одбора Душан Бајатовић указао је на значај остварене регионалне сарадње у области безбедности и нагласио да је Србија успоставила законодавне оквире у овој области и заокружила стратегију своје одбране. Оценио је да је парламентарна сарадња веома важна за суочавање са политичким изазовима који се данас не могу решавати војним конфликтима.

Председавајућа Заједничкој комисији Душанка Мајкић је нагласила да је ово прва њихова посета и почетак будуће сарадње у области одбране и безбедности две земље, што је посебно важно за јачање укупне безбедности у региону. Чланове Одбора за одбрану и безбедност упознала је са делокругом рада Заједничке комисије, која је једно од најзначајних тела у Парламентарној скупштини и има широки круг надлежности.

У разговору две делегације констатовано је да стабилност у Србији и Босни и Херцеговини доприноси стабилности региона у целини и да без регионалне сарадње нема европске будућности држава у Југоисточној Европи. Сложили су се да парламентарци  треба у наредном периоду још више да интензивирају своју сарадњу и тиме односе Босне и Херцеговине и Србије подигну на виши ниво.

Чланови две делегације разговарали су и о отвореним питањима везаним за Дејтонски споразум, чији је Србија један од потписника и истакли да је његово пуно поштовање гарант стабилности у региону.

Чланови наше делегације упознали су колеге из Парламентарне скупштине БиХ са тешком ситуацијом са којом се српска заједница и Република Србије суочава на Косову и Метохији.

У разговору су, поред председника Одбора, учествовали чланови Одбора Константин Самофалов, Бајрам Омерагић, Мехо Омеровић, Александар Чотрић, Едип Шерифов и Наташа Јовановић, а првомделу разговора присуствовали су народни посланици Посланичке групе Српске радикалне странке.

У наставку посете, делегација БиХ састала се са члановима Одбора за уставна питања и Законодавног одбора. У разговору је обострано изражена жеља за продубљивањем парламентарне сарадње две земље, као и парламената у региону, а било је речи и о делокругу и надлежностима Заједничке комисије ПС БиХ и одбора Народне скупштине.

Разговору су присуствовали чланови одбора, народни посланици Нада Колунџија, Влатко Ратковић, Бајрам Омерагић и Срђан Миковић.

Делегација одбора за европске интеграције и за иностране послове састала се данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Председавајућа Заједничкој комисији Душанка Мајкић исказала је интерес за унапређење билатералних односа две земље, а посебно парламентарне сарадње. Истакла је да Федерација БиХ и Србија имају заједнички циљ, а то је приближавање Европској унији, као и да је  неопходно да на том путу земље овог региона  међусобно сарађују и размењују искуства. Добар пример за то је сарадња две земље у  области одбране и безбедности.

Поздрављајући госте, председник Одбора за европске интеграције Ласло Варга обавестио их је о напретку Србије у испуњавању обавеза из тзв. европске агенде. Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић истакла је значај регионалне сарадње и најавила састанак одбора за европске интеграције земаља региона. Чланови наше делегације обавестили су госте да је у овом сазиву извршена реформа Парламента, која је омогућила његов ефикаснији рад.

Саговорници су указали на потребу  јачања улоге парламената, а нарочито њихове контролне функције над радом извршне власти.   Оценили су  и да парламентарци могу да допринесу бржем решавању отворених питања између две земље, као и да су ради тога потребни њихови чешћи сусрети и разговори.

У разговору су учествовали чланови одбора Наташа Вучковић, Момир Марковић, Наташа Јовановић, Балинт Пастор и  Жељко Ивањи. 


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја