Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Лесковац

Четвртак, 4. децембар 2008.

Treća sednica Odbora za smanjenje siromaštva

Odbor za smanjenje siromaštva je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležio posetom Gradu Nišu 3. decembra i Domu za odrasla invalidna lica i stara lica u Doljevcu, kao i održavanjem sednice van sedišta Narodne skupštine Republike Srbije, u formi javnog slušanja – okruglog stola u Leskovcu, 4. decembra 2008. godine, u zgradi Jablaničkog okruga.


Odbor za smanjenje siromaštva je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležio posetom Gradu Nišu 3. decembra i Domu za odrasla invalidna lica i stara lica u Doljevcu, kao i održavanjem sednice van sedišta Narodne skupštine Republike Srbije, u formi javnog slušanja – okruglog stola u Leskovcu, 4. decembra 2008. godine, u zgradi Jablaničkog okruga.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Snežana Stojanović Plavšić. Sednici je prisustvovao potpredsednik Narodne skupštine Nikola Novaković, članovi Odbora za smanjenje siromaštva, Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, Odbora za zdravlje i porodicu, Odbora za prosvetu, Odbora za poljoprivredu, Odbora za lokalnu samoupravu i Odbora za ravnopravnost polova , narodni poslanici, pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić, kao i predstavnici lokalne vlasti i više udruženja osoba sa invaliditetom.

Predsednica Odbora je pozdravljajući sve prisutne ukazala da navedeni odbori, a na inicijativu i organizaciju Odbora za smanjenje siromaštva, zajedno učestvuju u Projektu ''Jačanje kapaciteta skupštinskih odbora za smanjenje siromaštva u Srbiji'' koji od 2006. godine sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, a uz podršku Evropske komisije. Stojanović Plavšić je istakla da je Odbor za smanjenje siromaštva uveo javna slušanja u rad Odbora, a da je tema okruglog stola Treće sednice: ''Lokalni mehanizmi za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, servisa i pristupačnosti''.

U uvodnom delu rada, prisutnima su se obratili načelnik Jablaničkog okruga Slobodan Kocić i pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić, koji je istakao da je oko stotinu miliona dinara obezbeđeno za projekte koji su realizovani tokom ove godine i da će naredni konkurs za nove projekte biti raspisan marta 2009. godine. Narodna poslanica Gordana Rajkov, u svom izlaganju je naglasila da bi cilj kome bi trebalo naše društvo da stremi bio da se promeni model socijalne odgovornosti, kao i da se primeni model socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom. Član Izvršnog odbora Centra za samostalni život invalida Svetislav Marjanović, upoznao je prisutne sa problemima osoba sa invaliditetom u Leskovcu, gde je stopa nezaposlenosti invalida 87 odsto. Učesnicima javnog slušanja obratila se i predsednica Odbora za smanjenje siromaštva Opštine Ada Vesna Civrić.

U nastavku rada, otvorena je diskusija u kojoj su učesnici ukazali na probleme, ali i na pozitivna iskustva osoba sa invaliditetom. Prisutni su se složili da je neophodno raditi na podizanju društvene svesti i odnosa prema osobama sa invaliditetom. Potrebno je i unaprediti saradnju između različitih organizacija OSI i lokalnih samouprava, prilagoditi lokalnu regulativu sa postojećim i budućim zakonskim propisima i izraditi lokalne planove akcija. Na kraju skupa, predsednica Odbora je apelovala da se poboljša saradnja na lokalnom nivou između inspekcijskih službi i lokalne samouprave.

Лесковац: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Субота, 25. новембар 2017. 16. седницa Oдбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Крушевац Има фотографија Има видео снимака
Уторак, 21. фебруар 2017. 10. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Суботица Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 18. октобар 2010. Двадесет трећа седница Одбора за смањење сиромаштва Ада
Уторак, 27. октобар 2009. Седамнаеста седница Одбора за рад, борачка и социјална питања Нови Сад
Четвртак, 4. децембар 2008. Трећа седница Одбора за смањење сиромаштва Лесковац

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.