Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Лесковац

Четвртак, 4. децембар 2008.

Трећа седница Одбора за смањење сиромаштва

Одбор за смањење сиромаштва је Међународни дан особа са инвалидитетом обележио посетом Граду Нишу 3. децембра и Дому за одрасла инвалидна лица и стара лица у Дољевцу, као и одржавањем седнице ван седишта Народне скупштине Републике Србије, у форми јавног слушања – округлог стола у Лесковцу, 4. децембра 2008. године, у згради Јабланичког округа.


Одбор за смањење сиромаштва је Међународни дан особа са инвалидитетом обележио посетом Граду Нишу 3. децембра и Дому за одрасла инвалидна лица и стара лица у Дољевцу, као и одржавањем седнице ван седишта Народне скупштине Републике Србије, у форми јавног слушања – округлог стола у Лесковцу, 4. децембра 2008. године, у згради Јабланичког округа.

Седници је председавала председница Одбора Снежана Стојановић Плавшић. Седници је присуствовао потпредседник Народне скупштине Никола Новаковић, чланови Одбора за смањење сиромаштва, Одбора за рад, борачка и социјална питања, Одбора за здравље и породицу, Одбора за просвету, Одбора за пољопривреду, Одбора за локалну самоуправу и Одбора за равноправност полова , народни посланици, помоћник министра рада и социјалне политике Владимир Пешић, као и представници локалне власти и више удружења особа са инвалидитетом.

Председница Одбора је поздрављајући све присутне указала да наведени одбори, а на иницијативу и организацију Одбора за смањење сиромаштва, заједно учествују у Пројекту ''Јачање капацитета скупштинских одбора за смањење сиромаштва у Србији'' који од 2006. године спроводи Београдски фонд за политичку изузетност у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој, а уз подршку Европске комисије. Стојановић Плавшић је истакла да је Одбор за смањење сиромаштва увео јавна слушања у рад Одбора, а да је тема округлог стола Треће седнице: ''Локални механизми за остваривање права особа са инвалидитетом у области образовања, запошљавања, сервиса и приступачности''.

У уводном делу рада, присутнима су се обратили начелник Јабланичког округа Слободан Коцић и помоћник министра рада и социјалне политике Владимир Пешић, који је истакао да је око стотину милиона динара обезбеђено за пројекте који су реализовани током ове године и да ће наредни конкурс за нове пројекте бити расписан марта 2009. године. Народна посланица Гордана Рајков, у свом излагању је нагласила да би циљ коме би требало наше друштво да стреми био да се промени модел социјалне одговорности, као и да се примени модел социјалне укључености особа са инвалидитетом. Члан Извршног одбора Центра за самостални живот инвалида Светислав Марјановић, упознао је присутне са проблемима особа са инвалидитетом у Лесковцу, где је стопа незапослености инвалида 87 одсто. Учесницима јавног слушања обратила се и председница Одбора за смањење сиромаштва Општине Ада Весна Циврић.

У наставку рада, отворена је дискусија у којој су учесници указали на проблеме, али и на позитивна искуства особа са инвалидитетом. Присутни су се сложили да је неопходно радити на подизању друштвене свести и односа према особама са инвалидитетом. Потребно је и унапредити сарадњу између различитих организација ОСИ и локалних самоуправа, прилагодити локалну регулативу са постојећим и будућим законским прописима и израдити локалне планове акција. На крају скупа, председница Одбора је апеловала да се побољша сарадња на локалном нивоу између инспекцијских служби и локалне самоуправе.

Лесковац: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Субота, 25. новембар 2017. 16. седницa Oдбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Крушевац Има фотографија Има видео снимака
Уторак, 21. фебруар 2017. 10. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Суботица Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 18. октобар 2010. Двадесет трећа седница Одбора за смањење сиромаштва Ада
Уторак, 27. октобар 2009. Седамнаеста седница Одбора за рад, борачка и социјална питања Нови Сад

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.