Петак, 13. децембар 2019.

Заједничко саопштење са Трећег међустраначког дијалога уз посредовање Европског парламента

Завршна рунда прве фазе међустраначког дијалога уз посредовање Европског парламента одржана је 12. и 13. децембра у Народној скупштини Републике Србије. На њему је процењено шта је остварено од новембарског другог међустраначког дијалога и апеловано је да се преузму коначни кораци како би се испуниле обавезе (из „Табеле испуњавања обавеза“ која се налази у прилогу) и унапредили услови за одржавање парламентарних избора 2020. године.


На дијалогу су поздрављени кораци који су предузети у кратком временском року током три рунде дијалога. Међутим, инсистирано је да од сада до почетка изборне кампање мора постојати усредсређеност на резултате и конкретно спровођење ових обавеза како би се остварила опипљива побољшања у пракси, посебно у области слободе медија и улози регулисања јавних медијских сервиса.

Иако је остварен напредак у унапређењу рада Републичке изборне комисије (РИК), претварање обавеза у конкретне резултате у строго утврђеним роковима још увек је неопходно у следећим кључним областима:
  • унапредити рад Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) именовањем „3+2“ нова члана РЕМ, што ће бити потврђено гласањем до краја године.
  • донети нови пропис за јавне медијске сервисе и његова делотворна примена,
  • основати Надзорни одбор у Народној скупштини и обезбедити његов транспарентан, правовремен и непристрасан рад у оквиру његових надлежности много пре избора,
  • спроводити нове измене релевантних закона за унапређење изборних услова у пракси.
Сав најављени напредак и недостаци остају доследно евидентирани у ажурираној „Табели спровођења“ која је доступна јавности за консултације и представља део Закључака дијалога. Трећи дијалог је увео строг временски рок за спровођење сваке неостварене обавезе. Неопходно је да се овај временски рок поштује и да се све обавезе спроведу у потпуности пре изборне кампање како би све заинтересоване стране, нарочито грађани Србије, имали више поверења у интегритет изборног оквира.

Такође смо разговарали о могућности да се, уз пуно поштовање Устава Србије, избори одрже што је могуће касније, не у марту, на дан који одреди председник Републике. Тако ће се обезбедити време за остваривање свих обавеза и за све заинтересоване стране, нарочито грађане Србије, да осете пун ефекат унапређења изборних услова.

На дијалогу је истакнута потреба да се настави са праћењем спровођења свих обавеза у роковима који су утврђени у Табели испуњавања обавеза. Као таквом, на дијалогу је поздрављена понуда фацилитатора из Европског парламента да наставе да прате напредак који се остварује у испуњавању обавеза и констатована је њихова спремност да пруже сваку даљу подршку уколико је Народна скупштина буде тражила.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
субота, 4. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја